Categoria: Qualitat

La Gerència d'Atenció Primària de Mallorca reconeix la importància de la feina dels professionals d'infermeria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els professionals d'infermeria de l'atenció primària han estat els protagonistes de la Gala Infermera, organitzada per la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca, al Centre Flassaders (Palma) amb motiu del Dia Internacional de la Infermeria. L'objectiu de l'acte era el de reconèixer l'important paper que desenvolupa aquest col·lectiu com a promotor i cuidador de la salut de les persones i de les seves famílies.

La celebració del Dia Internacional de la Infermeria es fa coincidir amb el naixement de Florence Nightingale, considerada la mare de la infermeria moderna per les contribucions que va fer al món d'aquests professionals i a l'atenció de la salut en general. La segona edició de la Gala Infermera vol recordar de quina manera els professionals d'infermeria contribueixen activament als processos de malaltia i a la salut de les persones.

A la Gala han assistit professionals sanitaris i no sanitaris dels centres de salut de Mallorca, titulars de les direccions d'infermeria del Servei de Salut i altres càrrecs d'aquest ens i representants del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears i de l'Associació Balear d'Infermeria Comunitària. S'hi ha fet un recorregut per les diferents competències de la professió infermera, en el qual han participat professionals sanitaris i pacients, que han donat testimoni sobre com és la relació terapèutica amb la figura de la infermera familiar i comunitària.

Un nou model de professional d'infermeria

Més enllà de l'atenció individualitzada i familiar que es presta als centres de salut i a domicili, en la societat actual els professionals d'infermeria han de poder intervenir en la comunitat mitjançant centres educatius, associacions, plataformes ciutadanes, etc., i també han de treballar en xarxa amb altres serveis per detectar necessitats i millorar la salut de la comunitat. Les activitats de promoció i educació per a la salut prenen una rellevància especial en aquest àmbit.

Actualment, els professionals d'infermeria són agents de la salut, capaços d'acompanyar les persones i les seves famílies des que neixen fins a les darreres etapes de la vida. Per desenvolupar aquesta tasca han d'adquirir i desenvolupar uns coneixements, unes aptituds i unes habilitats que puguin aplicar tant en l'àrea clínica com en l'emocional i la social. A més, és imprescindible que basin en l'evidència científica les actuacions que facin, que es continuïn formant i que actualitzin els coneixements per tal d'oferir a les persones que atenen la possibilitat que elles mateixes prenguin les decisions adequades per dur una vida més saludable i per saber com afrontar les situacions de malaltia.

L'any 2016 els professionals d'infermeria de l'atenció primària de les Illes Balears van atendre un total de 2.841.078 consultes, 120.780 de les quals van ser a domicili. Per la seva part, el Servei d'Urgències d'Atenció Primària va atendre 402.144 casos. D'altra banda, durant l'any passat els professionals de l'atenció primària van fer 1.076 activitats de promoció i educació per a la salut en l'àmbit comunitari, el 60 % de les quals van ser a centres educatius i el 38 % dirigides a persones amb patologies cròniques. Cal remarcar que el 90 % de totes aquestes activitats les van dur a terme infermeres i comares.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 12/05/2017]

[Foto: Infosalut]