Categoria: Qualitat

Nou protocol sobre la custòdia de les proves d'alcoholèmia a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, amb un equip de treball format pel Servei de Laboratori d'Anàlisis Clíniques, el Servei d'Urgències, l'Assessoria Jurídica, la Direcció de l'Hospital de Formentera, la Direcció d'Atenció Primària, la Direcció Mèdica d'Atenció Hospitalària, la Direcció d'Infermeria i Direcció de Gestió, a més de la Gerència i el SAMU 061, en col·laboració amb les unitats d'atestats de la Policia Local de totes les localitats pitiüses, Guàrdia Civil i Fiscalia, i coordinat per la Unitat de Qualitat de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, ha desenvolupat un nou protocol de realització de proves d'alcoholèmia, en què es millora substancialment la cadena de custòdia i s'amplien les possibilitats de realització de la prova.

El nou protocol, l'elaboració del qual possibilita la realització de les proves d'alcoholèmia, a més de en els serveis d'Urgències d'ambdós hospitals de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, en els centres de salut i en els Serveis d'Urgències d'Atenció Primària (SUAP) de Santa Eulària, Sant Antoni i Vila, com a novetat, ha estat possible gràcies al treball coordinat entre cossos i forces de seguretat de l'Estat i l'Àrea de Salut durant diversos anys.

El document recull la protocol·lització de l'atenció dels pacients que acudeixin acompanyats per agents de l'autoritat que sol·licitin l'extracció i/o recollida de mostres per a la realització de proves preventives per a la detecció de la ingesta d'alcohol o de substàncies estupefaents, psicotròpiques, estimulants o anàlogues en conductors o altres persones que estiguin obligades a fer-se-les amb finalitats judicials i/o administratives. Així mateix, pretén regular les normes per a la tècnica d'extracció, preparació i remissió de les mostres que hagi d'analitzar l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses o el laboratori de referència al qual s'enviï perquè les analitzi.

Aquest nou protocol augmentarà les garanties de les proves i reduirà les possibilitats d'invalidesa per manca de cadena de custòdia, aspecte molt important tant per als cossos de seguretat de l'Estat com per a la Fiscalia.

Com a novetat permet que a partir d'ara les proves d'alcoholèmia també es puguin fer en altres dispositius sanitaris, com ara en els centres de salut o en els SUAP, ja que possibilita la realització de la prova analítica i el lliurament a l'agent de l'autoritat que s'ha d'encarregar de custodiar-la perquè la faci arribar al laboratori encarregat de la realització de l'anàlisi.

Per a la Dra. M. José Herrero, coordinadora de la Unitat de Qualitat de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, "aquest nou procediment suposa un salt de qualitat pel que fa a la cadena de custòdia i compta amb una valoració molt positiva tant dels cossos de seguretat com de la Fiscalia. De fet, ja s'ha començat a utilitzar el nou protocol amb un èxit constatat per part de la policia i dels responsables sanitaris".

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 17/06/2017]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]