Categoria: Qualitat

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera posa en marxa Dogspital, una iniciativa pionera de visites de gossos a pacients ingressats

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha presentat el projecte de visites de gossos a pacients ingressats a l'Hospital Can Misses, en un acte que ha comptat amb la participació del gerent de l'Àrea de Salut, Josep Balanzat; el president del Col·legi de Veterinaris de Balears, Ramón García; la coordinadora de la Unitat de Seguretat del Pacient i cap de la UCI de l'Hospital Can Misses, Paz Merino; els veterinaris Jordi Massip i José Mendez, el monitor i educador caní Toni Torres, del Club Agility Eivissa; i la infermera de la Unitat de Seguretat del Pacient, Amparo Gimeno.

Es tracta d'una iniciativa pionera a Espanya que la Unitat de Seguretat del Pacient porta desenvolupant en els últims mesos conjuntament amb els delegats del Col·legi de Veterinaris de les Balears, Jordi Massip i José Méndez, amb l'educador i monitor caní Toni Torres, i que ha comptat amb la col·laboració altruista del Grup Soler, DeCasa, Purina i Grafitec. Per tant, la posada en marxa d'aquest projecte no suposarà cap cost per a l'administració pública.

Per a la definició d'aquest projecte, a més dels membres anteriorment citats, la Unitat de Seguretat del Pacient ha comptat amb un equip de treball format per Guadalupe Moreno, cap del Servei de Cirurgia; Noemí Conill, especialista del Servei d'Otrorinolaringologia; Paloma Martínez, psicooncòloga de la Unitat de Cures Pal·liatives; Carmen Ramírez, del Servei de Medicina Interna; Romina Carreño, facultativa de la UCI; Ina Cardona, coordinadora de Docència d'Infermeria; Maria Costa, documentalista; i Pablo de Frutos, del Servei de Comunicació. A més de la participació molt activa de la direcció d'Infermeria, amb Carolina Giménez, directora d'Infermeria, i Noelia Azqueta, sotsdirectora d'Infermeria, i el suport absolut de la Gerència del centre hospitalari.

"Dogspital és l'últim pas que hem donat dins de l'estratègia d'humanització de la Unitat de Seguretat del Pacient, que proporciona un benefici tant al pacient ingressat com a la seva mascota", segons Paz Merino, coordinadora de la Unitat de Seguretat del Pacient i cap de la UCI de l'Hospital Can Misses.

El projecte contempla la visita dels gossos als pacients ingressats, després de la valoració mèdica de l'estat i possibilitats de visita del pacient, la valoració dels veterinaris sobre la salut i higiene del gos i la valoració dels educadors canins sobre el comportament de l'animal. El pacient interessat en la visita de la seva mascota haurà de sol·licitar l'activació d'aquest protocol a través de la seva infermera de referència, que es posarà en contacte amb la infermera de la Unitat de Seguretat del Pacient, Amparo Gimeno, que serà la persona que coordinarà el procés. Un vegada que es compti amb l'aprovació del metge, els familiars del pacient han d'acreditar unes mesures d'higiene i desparasitació i que l'animal estigui vacunat de la ràbia i la vacuna hexavalent. En aquest cas, hi ha dues possibilitats: acudir al seu veterinari habitual o a una de les 10 clíniques veterinàries que s'han adherit al projecte de manera altruista i que no cobraran res per la revisió, només s'haurà de pagar el cost dels medicaments utilitzats. Després de la consulta veterinària, els monitors i educadors canins visitaran el gos en el seu entorn i, posteriorment, acompanyaran l'animal a l'hospital perquè s'habituï a un espai nou i estrany per a ell. Cadascuna d'aquestes fases hauran de quedar acreditades amb la signatura i data corresponent en un passaport caní que serà el document que certificarà que el gos està en condicions de trobar-se amb el seu amo dins de l'hospital. La trobada es produirà en un espai creat per a tal fi a l'entrada principal de l'hospital (edifici D, planta baixa), encara que existeix la possibilitat que el gos pugui visitar a pacients que tinguin mobilitat reduïda pel seu estat, a la pròpia habitació. Els gossos que visitin l'hospital dins el programa Dogspital duran un mocador blanc i el logotip del projecte per a la seva correcta identificació.

Kadir, Hada, Nina i Cookie, els primers gossos en visitar l'hospital

En finalitzar la presentació, quatres gossos han trepitjat per primera vegada l'hospital per inaugurar el programa Dogspital. Kadir és un pastor belga tervuren; Hada, un pastor belga groenendael; Nina, una gossa mestissa, i Cookie es de raça spitz alemany.

Un pacient ja ha sol·licitat la visita del seu gos

El programa Dogspital ja ha estat anunciat amb cartells a l'Hospital Can Misses, a més d'haver estat presentat en nombroses reunions internes als diferents serveis de l'hospital i als coordinadors dels centres de salut, i sindicats. Després de la difusió de la iniciativa, s'ha activat el protocol de visita per un pacient ingressat a Traumatologia.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 10/07/2017]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Notícies relacionades a Infosalut
*01/06/2018 - Un malalt ingressat a Can Misses rep la visita del seu ca.
*03/10/2017 - Dogspital de la USP de l'Àrea de Salut d’Eivissa recull el premi de la Fundación Amigos del Perro.
*16/08/2017 - L'Hospital Can Misses ja és Dog friendly, gràcies al programa Dogspital de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

Què en diu la premsa
*13/07/2017 Diario de Ibiza - León, el yorkshire de un paciente, pisa por primera vez el Hospital Can Misses.
*13/07/2017
Periódico de Ibiza y Formentera - León supera con total éxito sus pruebas y será el primer perro en visitar Can Misses.
*13/07/2017
noudiari.es - Todo listo para la visita del primer perro al hospital de Can Misses.
*10/07/2017 Diario de Ibiza - Los perros podrán visitar a sus dueños en el hospital de Ibiza.
*10/07/2017
redaccionmedica.com - Can Misses abre su ‘Dogspital’, una sala de visitas para perros.
*10/07/2017
canal4diario.com - Los pacientes de Can Misses podrán recibir la visita de sus perros.

Notícies relacionades