Categoria: Qualitat

L'IB-Salut fa revisions mèdiques a 47 infants sahrauís del programa Vacances en pau 2017

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) fa revisions mèdiques a 47 infants sahrauís de 9 a 12 anys que han vengut per primera vegada a les Illes Balears amb el programa "Vacances en pau 2017", que s’emmarca en un conveni de cooperació directa i ajuda humanitària del Govern de les Illes Balears promogut per l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí.

Aquest grup de 47 infants forma part d’un total de 95 menors que venen dels campaments de refugiats de Tindouf (Algèria) i acollits per famílies de les Illes Balears des del 3 de juliol fins al 2 de setembre. Als altres 48 infants que ja han participat en programes anteriors i, per tant, tenen una història clínica oberta, se’ls fa la revisió en els centres de salut de les seves famílies d'acollida.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha visitat el Centre de Salut de Son Ferriol, on l’equip de pediatria ha fet les revisions a 16 infants. Les revisions també s'han fet al Centre de Salut s’Escorxador de Palma, al Centre de Salut es Blanquer d'Inca i al Centre de Salut de Manacor.

Un dels objectius principals d’aquesta actuació solidària és detectar malalties que es puguin tractar durant els mesos d’estada i millorar així l’estat de salut i la qualitat de vida d’aquests infants que viuen confinats en camps de refugiats, amb manca de recursos sanitaris i una alimentació pobra en calories i en varietat. La col·laboració dels professionals de l’atenció primària i dels centres hospitalaris és, per tant, decisiva.

Revisió de salut i malalties més prevalents

Durant les revisions, l’equip assistencial, format per pediatres i infermeres voluntaris, fa una entrevista clínica per recollir la informació que proporciona el pacient i tot seguit es du a terme l’exploració pediàtrica. En funció dels resultats, els professionals fan un diagnòstic i recomanen els tractaments més idonis. Si és necessari, es deriva l’infant a l’especialista per tractar els problemes de salut al més aviat possible. L’infant queda registrat i se li obre un historial clínic per fer-ne el seguiment adequat.

Les patologies més habituals són la malnutrició crònica, l’anèmia, la fluorosi dental (anomalia en les peces dentals) i la càries, els defectes de la refracció ocular, el goll (tumor de la glàndula tiroide, per excés de iode a l’aigua), la malaltia celíaca, la litiasi renal, la parasitosi intestinal i les malalties de la pell. A causa de l’alta prevalença de la litiasi renal, es fa a tots els infants una anàlisi d’orina senzilla (tira reactiva) per detectar la presència anòmala de sang a l’orina. Si es considera convenient, també es poden sol·licitar analítiques de sang i estudis parasitològics.

Així mateix, es fan consultes oftalmològiques i revisions dentals gràcies a l’ajuda solidària d’oculistes, dentistes voluntaris i d’institucions privades implicades en el projecte. En la revisió ocular es valora l’agudesa visual i també es fan revisions als infants als quals, en anys anteriors, es van prescriure ulleres. En la revisió odontològica s’examina si hi ha càries i maloclusió.

[Font: Conselleria de Salut. 13/07/2017]

[Fotos: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*13/07/2017 Última Hora - Los 47 niños saharauis de 'Vacances en Pau' visitan al médico.
*13/07/2017 gentedigital.es - El IbSalut hace revisiones de salud a 47 niños saharauis de 'Vacances en Pau'.