Categoria: Qualitat

El Servei de Salut presenta el Pla d'accessibilitat per adaptar els centres de salut a les persones amb mobilitat reduïda

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) ha presentat el Pla d'accessibilitat per adaptar els centres de salut a les persones amb mobilitat reduïda.

A més, la Gerència d'Atenció Primària ha aprofitat per implementar un pla de millora en les tasques de manteniment dels centres de salut.

El Centre de Salut Santanyí és el primer en el qual s'han fet obres, amb un pressupost de 75.000 euros. Entre les reformes que s'hi han fet, cal destacar el canvi de les finestres, de l'alçada del mobiliari, dels lavabos, de les portes i dels vidres de la sala de cures.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha visitat el centre de salut acompanyada pel batle de Santanyí, Llorenç Galmés; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el gerent d'Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey; el representant de l'entitat local de Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física (PREDIF Illes Balears), Nicolás Terrasa, i el representant de l'Associació Provincial de Lesionats Medul·lars i Grans Discapacitats (ASPAYM Balears), Alessandro Marinelli.

Reformes als centres de salut

La reforma del Centre de Salut Santanyí és la primera d'una sèrie que, en la primera fase, es faran als centres de salut Arquitecte Bennàzar, Casa del Mar i Escola Graduada, a Palma, i a Capdepera, Es Raiguer (Binissalem), Es Safrà (Alcúdia), Llevant (Son Servera) i Santa Maria, amb un pressupost global de 600.000 euros. Ja s'hi han fet les auditories prèvies per valorar les necessitats de cada centre, en virtut d'un contracte subscrit amb l'entitat local de Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física (PREDIF Illes Balears) per auditar 41 centres de salut. No s'hi han inclòs els centres de salut Camp Redó, s'Escorxador, Nuredduna (Artà), ni Pollença, ja que el Pla d'Infraestructures d'Atenció Primària hi preveu construir nous edificis.

Les principals deficiències comunes detectades en els nou centres en què s'ha fet l'auditoria són de tipus extern i intern: de les externes, destaquen la manca de senyalització dels guals i dels passos de zebra; mentre que les internes són de diferents tipus:

  • De mobilitat: són les que impedeixen la circulació lliure per l'edifici, com ara l'amplada de les portes de les consultes, dels banys o ascensors, les rampes d'accés, l'adaptació dels lavabos, etc.
  • De comunicació: són les que dificulten la ubicació correcta de les persones, com ara la senyalització en sistema braille i amb color d'alt contrast, l'alçada de les senyalitzacions, dels taulells i dels botons dels ascensors, o la col·locació de baranes.
  • De material: són les relacionades amb la disponibilitat de lliteres hidràuliques i cadires de rodes.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 08/08/2017]

[Foto: IB-Salut]

Què en diu la premsa
*09/08/2017 noticiasmallorca.es - Ib Salut elabora un plan de accesibilidad para adaptar los centros de salud a personas con movilidad reducida.
*08/08/2017 mallorcaconfidencial.com - Auditoría para la accesibilidad a 41 centros de salud en Mallorca.
*08/08/2017 arabalears.cat - Iniciat un pla per adaptar els centres de salut a les persones amb mobilitat reduïda.