Categoria: Qualitat

L'Hospital Can Misses ja és Dog friendly, gràcies al programa Dogspital de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, acompanyada per la consellera de Salut, Benestar Social i Relacions amb les Associacions del Consell d'Eivissa, Lydia Jurado, i per l'alcalde d'Eivissa, Rafael Ruiz, ha visitat el programa Dogspital, de visites de cans a pacients ingressats que l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

Aquest programa es va posar en marxa el 10 de juliol després de set mesos de treball entre professionals de la Unitat de Seguretat del Pacient de l'Hospital Can Misses, educadors i monitors canins i veterinaris del Col·legi Oficial de Veterinaris de les Illes Balears (COVIB).

Els visitants han estat rebuts pel gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Josep Balanzat, i per membres directius, que els han acompanyat a la sala de docència de la Unitat de Cures Intensives (UCI), on els esperava l'equip encarregat de posar en marxa aquest projecte d'humanització de l'atenció sanitària, pioner a tot l'estat.

Aquest equip està format per Paz Merino, coordinadora de la Unitat de Seguretat del Pacient i cap de la UCI de l'Hospital Can Misses; Guadalupe Moreno, cap del Servei de Cirurgia; Noemí Conill, metgessa adjunta del Servei d'Otorinolaringologia; Paloma Martínez, psicooncòloga de la Unitat de Cures Pal·liatives; Romina Carreño, metgessa de la UCI; Carmen Ramírez, del Servei de Medicina Interna; Ina Cardona, coordinadora d'infermeria de la Unitat de Docència; Maria Costa, documentalista, i Pablo de Frutos, del Servei de Comunicació. A més, de la participació molt activa de la direcció d'Infermeria, amb Carolina Giménez, directora d'infermeria, i Noelia Azqueta, subdirectora d'infermeria, i el suport de la Gerència del centre sanitari.

Igualment, hi han col·laborat Toni Torres, educador i monitor caní del Club Agility Eivissa; José Méndez i Jordi Massip, delegats del Col·legi Oficial de Veterinaris de les Illes Balears (COVIB); Ramón García, president del COVIB, i Jordi Soler, conseller delegat del Grup Soler, que ha cooperat de manera altruista en el projecte, construint el punt de trobada entre cans i pacients a l'entrada principal de l'Hospital. Can Misses. Dogspital també ha comptat amb la col·laboració desinteressada de les empreses De Casa, Purina i Grafitec. Per tant, la posada en marxa d'aquest projecte no suposarà cap cost per a l'administració pública, ja que "ha estat a cost zero", segons paraules de Paz Merino.

Després de mantenir una trobada amb l'equip multidisciplinar que ha realitzat aquest projecte i conèixer de primera mà com s'ha desenvolupat fins ara, la comitiva s'ha dirigit a l'entrada principal, on l'esperaven alguns cans del Club Agility Eivissa per conèixer el punt de trobada de Dogspital.

El projecte contempla la visita dels cans als pacients ingressats, prèvia valoració mèdica de l'estat del pacient i de les possibilitats de rebre aquest tipus de visita, una avaluació dels veterinaris sobre la salut i la higiene del ca i una apreciació dels educadors canins sobre el comportament de l'animal. Per això, el pacient interessat en la visita del seu animal de companyia ha de sol·licitar l'activació d'aquest protocol mitjançant la infermera de referència, que es posa en contacte amb la infermera de la Unitat de Seguretat del Pacient, que és qui coordina el procés.

Una vegada que es compta amb l'aprovació del metge, els familiars del pacient han d'acreditar determinades mesures d'higiene i desparasitació i que l'animal estigui vacunat contra la ràbia i amb la vacuna hexavalent. En aquest cas, hi ha dues possibilitats: acudir al veterinari habitual o a una de les 13 clíniques veterinàries que s'han adherit al projecte de manera altruista, ja que no cobraran per la revisió (però sí que caldrà pagar el cost dels medicaments utilitzats).

Després de la consulta veterinària, els monitors i els educadors canins visiten el ca en el seu entorn i, posteriorment, l'acompanyen a l'Hospital perquè s'habituï a un espai nou i estrany per a ell. Cada fase ha de quedar acreditada amb la signatura corresponent i la data en un passaport caní, que és el document que certifica que el ca està en condicions de reunir-se amb el seu propietari a l'Hospital.

La trobada té lloc al punt de trobada, un espai creat per a aquesta finalitat a l'entrada principal de l'Hospital (planta baixa de l'edifici D). Els cans que visitin l'Hospital dins del programa Dogspital duran un mocador blanc i el logotip del projecte perquè siguin identificats correctament.

Fins ara, un pacient ja ha sol·licitat aquest servei, per la qual cosa León, un yorkshire, i José, un pacient de Traumatologia, han tingut l'oportunitat de trobar-se en tres ocasions. Segons la família i el personal d'infermeria, s'ha observat una millora en l'estat anímic del pacient després de la visites del seu animal de companyia.

Com a colofó, s'ha descobert a l'entrada principal de l'Hospital una placa que oficialitza la benvinguda dels cans a l'Hospital Can Misses dins del projecte Dogspital. Segons Paz Merino, "és molt important oferir aquesta possibilitat als pacients perquè proporciona un benefici mutu tant al pacient ingressat com al seu animal de companyia; però cal seguir els tres passos que estableix Dogspital: valoració mèdica, avaluació veterinària i apreciació del comportament a càrrec de l'educador caní".

Humanització a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

Dogspital s'uneix a altres iniciatives d'humanització que ha fet l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, com ara Plantagrama, una iniciativa d'humanització per mitjà de la música, a càrrec de la Unitat de Seguretat del Pacient; o la cesària humanitzada, impulsada per l'equip de comares, que des de final de juny han posat en marxa conjuntament el Servei de Ginecologia i Obstetrícia i el Servei d'Anestèsia, amb la qual es permet l'acompanyament de la parella de la dona durant la cesària.

La Direcció d'Infermeria va atorgar el mes maig els Premis Humana per donar resposta a les propostes d'humanització del personal d'infermeria, una convocatòria que va tenir una alta participació, concretament 15 projectes que es van realitzar amb el suport de la Gerència: el guanyador dels Premis Humana va ser el de la Infermera La, la, la, una marioneta encarregada de rebre els infants a l'Àrea Quirúrgica per humanitzar l'atenció als més petits, que ja funciona al Bloc Quirúrgic.

Altres propostes que s'implantaran són l'atenció de les pacients mastectomitzades; la presència dels germans més grans a l'Àrea de Neonatologia davant del naixement d'un nadó que hagi de romandre a la incubadora o la humanització d'Urgències.

Altres serveis estrenaran ben aviat nous projectes d'humanització, com ara el projecte "Saltando muros", del Servei de Psiquiatria; la iniciativa del Servei de Neurologia per als pacients amb alguna demència, o altres d'Atenció Primària, Laboratori, Urologia o Pediatria.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 09/08/2017]

[Fotos: IB-Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*01/06/2018 - Un malalt ingressat a Can Misses rep la visita del seu ca.
*
03/10/2017 - Dogspital de la USP de l'Àrea de Salut d’Eivissa recull el premi de la Fundación Amigos del Perro.
*18/07/2017 - L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera posa en marxa Dogspital, una iniciativa pionera de visites de gossos a pacients ingressats.

*05/09/2017 Diario de Ibiza - Amigos del perro premia al 'Dogspital' de Can Misses.