Categoria: Qualitat

Entre els mesos de gener i agost de 2017 s'han registrat 1.332 donants voluntaris de medul·la òssia a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El dia 16 de setembre es commemora el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, una iniciativa del Registre Mundial de Medul·la Òssia que té com a objecte conscienciar els ciutadans de la importància d'aquest acte altruista que beneficia principalment malalts de leucèmia aguda, limfoma i mieloma múltiple.

Des del mes de gener i fins al mes d'agost de 2017, a les Illes Balears s'han registrat 1.332 donants voluntaris de medul·la òssia, 482 donants més que els registrats durant tot l'any 2016, que van ser 850.

D'altra banda, el nombre de trasplantaments de medul·la òssia realitzats el 2017 fins al mes d'agost ha estat de 50 entre els hospitals de Son Espases (34) i de Son Llàtzer (16). L'any 2016 van ser un total de 57 trasplantaments.

La donació de medul·la òssia i la de sang del cordó umbilical es regeixen per la solidaritat internacional. Les dades de cada donant s'inscriuen en el Registre Mundial de Medul·la Òssia per al benefici de qualsevol pacient al món que ho necessiti.

Quan un pacient requereix un trasplantament de medul·la, els hematòlegs cerquen donants compatibles en el Registre espanyol i si no n’hi ha els sol·liciten al Registre internacional. Aquesta xarxa internacional garanteix les mateixes oportunitats a tots els pacients del món.

Segons les dades de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), actualment hi ha donants en els registres nacionals i internacionals per a prop del 90 % dels pacients en un temps mitjà de 33 dies.

L'ONT recorda que per ser donant de medul·la cal estar en la franja d'edat de 18 a 55 anys i no patir cap malaltia susceptible de transmetre-la al receptor o que pugui posar en perill la seva vida per la donació.

Així mateix, és important tenir en compte que no es pot donar medul·la per a un pacient concret, sinó per a qualsevol persona compatible que ho necessiti.

Ser donant de medul·la significa adquirir un compromís per a tota la vida ja que, en entrar a formar part del Registre, pot ser reclamat en qualsevol moment per fer la donació.

[Font: Conselleria de Salut. 15/09/2017]

[Foto: Fundació Internacional Josep Carreras / Donació de mèdul·la òssia  / CC BY­ND 2.0]

Notícies relacionades a Infosalut
*15/06/2017 - Les Illes Balears registren més de mil donants voluntaris de medul·la òssia des del mes de gener de 2017.