Categoria: Qualitat

L'Hospital Son Llàtzer entrega els certificats de valentia als pacients més petits

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Pediatria de l’Hospital Son Llàtzer ha posat en marxa la iniciativa d’entregar uns certificats de valentia als pacients més petits com una acció simbòlica que reconeix la col·laboració i l’esforç que han demostrat durant l’estada a l’Hospital.

L’ingrés hospitalari és una situació estressant per a qualsevol persona, però si es tracta d’un infant pot resultar no només estressant sinó també angoixant: l’infant ha d’estar en un ambient totalment desconegut i interactuar amb persones que no coneix; a això s’ha de sumar que probablement pateix dolor per culpa de la malaltia o perquè fa falta aplicar-li tècniques terapèutiques que n’hi produeixen.

L’entrega d’aquest certificat genera un reforç positiu de la conducta de l’infant, fonamental per poder agilitar els procediments i aconseguir l’objectiu de reduir el dolor i/o l’ansietat. És una manera de valorar l’esforç que fa quan col·labora en una cura.

Tractament i prevenció del dolor en els procediments en la Unitat de Pediatria

A més d’aquesta nova iniciativa, per alleujar i tractar el dolor durant els procediments, el Servei de Pediatria ja aplicava tècniques i tractaments, tant de tipus farmacològic com no farmacològic. Els procediments no farmacològics són els que apliquen de manera autònoma els professionals d’infermeria; en canvi, per als farmacològics es requereix una pauta mèdica, i les sedacions es duen a terme sempre en col·laboració amb un pediatre. Entre els mètodes no farmacològics s’utilitzen la distracció amb juguetes, la música i la visualització de dibuixos animats en el telèfon mòbil. A més, amb el dispositiu amb forma d’abella anomenat Buzzy es relaxa la zona de la intervenció per mitjà de fred i vibracions i això ajuda a reduir el dolor. A més a més, cal destacar la col·laboració dels pallassos de Sonrisa Médica.

La presència dels pares durant l’aplicació de qualsevol tècnica o durant una cura és molt important, no només per minimitzar el dolor sinó per reduir l’ansietat de l’infant; d’aquesta manera sempre es mostra molt més col·laborador.

Als lactants de menys de 18 mesos se’ls administra sacarosa —un preparat dolç—, que juntament amb la succió té un efecte relaxant i analgèsic. També hi ajuda la lactància materna abans i durant la tècnica.

Entre els tractaments farmacològics que s’apliquen hi ha l’ús de cremes tòpiques anestèsiques, tant per a puncions com per a cures de ferides; la sedació conscient amb òxid nitrós, un gas d’efecte sedant i analgèsic, però es manté la consciència; la sedació completa per a procediments realment dolorosos, que requereix que l’infant estigui completament relaxat, i l’administració d’analgèsics, tant per la via oral com per la via parenteral.

[Font: Hospital Son Llàtzer. 30/10/2017]

[Foto: Hospital Son Llatzer]