Categoria: Qualitat

Son Espases supera el centenar de pacients operats de Cirurgia Oncològica Peritoneal

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Cirurgia Oncològica Peritoneal del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital Universitari Son Espases ha consolidat el Programa de Cirurgia Oncològica Peritoneal implantat el 2014, superant el centenar d’intervencions de carcinomatosi peritoneal (CP).

Es tracta d’una malaltia produïda per diferents tipus de tumors malignes originats a l’abdomen, com el càncer de colon, d’ovari o els apendiculars. Altres càncers que també poden produir-la són el càncer gàstric i el càncer de pàncrees.

El càncer colorectal és un dels tumors malignes més freqüents a les Illes Balears. Aproximadament un 10 % dels pacients tenen una carcinomatosi peritoneal quan es diagnostica el tumor i un 50 % la desenvolupa al llarg de la seva vida. D’altra banda, el càncer d’ovari és un tumor que en el moment del diagnòstic ja presenta carcinomatosi peritoneal en el 70 % de les pacients. Aquestes dades reflecteixen la importància de detectar precoçment la patologia.

El tractament consisteix a extirpar tota la massa tumoral i en l’aplicació de quimioteràpia dins l’abdomen a una temperatura entre 41 i 43 °C (quimioteràpia intraperitoneal hipertèrmica-HIPEC). La quimioteràpia intraperitoneal permet utilitzar altes dosis de citostàtics sense els efectes secundaris que es presenten quan s’administren per via intravenosa. Aquesta tècnica ha permès que una malaltia considerada fins fa poc temps terminal augmenti de forma significativa l’esperança de vida dels pacients.

Tot el procés és laboriós i complex. La durada mitjana de les intervencions és de 9 hores, i requereix la participació d’un equip de professionals multidisciplinari format per oncòlegs, gastroenteròlegs, cirurgians, radiòlegs, anestesistes, patòlegs i personal d’infermeria especialitzat. Gràcies a aquest tractament s’està aconseguint, d’una banda, augmentar la supervivència dels pacients amb carcinomatosi peritoneal, i, d’altra banda, millorar-ne la qualitat de vida.

Els estudis publicats fins ara reflecteixen que els nivells de percepció de benestar, així com l’activitat física i funcional, es normalitzen en la majoria dels pacients als sis mesos i aproximadament el 85 % dels pacients tenen una activitat normal a l’any de la intervenció. Actualment, s'està treballant en un estudi sobre la qualitat de vida dels pacients operats amb aquesta tècnica a Son Espases.

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 07/12/2017]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Notícies relacionades a Infosalut
*10/11/2017 - Son Espases organitza un curs de cirurgia oncològica peritoneal amb animals.
*29/07/2016 - Cirurgia general i digestiva de Son Espases participa en l'estudi multicèntric GECOP.
*09/04/2015 - El programa de Cirurgia d’Oncologia Peritoneal compleix el seu primer any d’activitat a Son Espases.