Categoria: Qualitat

Es posarà en marxa un hospital de dia a l’Hospital General

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Govern, Francina Armengol, va visitar el passat 16 de febrer, les instal·lacions de l’Hospital General (gimnàs de rehabilitació, teràpia ocupacional i gabinet de logopèdia), acompanyada per la consellera de Salut, Patrícia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; la subdirectora d’Atenció a la Cronicitat, Angélica Miguélez; el gerent de Son Espases, Josep Pomar; el subdirector mèdic de l’Àrea Sociosanitària, Josep Maria Carbonero, i la subdirectora d’infermeria, Isabel Román.

La presidenta va anunciar en el transcurs d’aquesta visita que en els pròxims dies es posarà en marxa un hospital de dia a l’Hospital General. Una acció emmarcada en l’Estratègia Autonòmica de la Cronicitat i que té com a finalitat aconseguir la recuperació funcional dels pacients que hagin patit un deteriorament cognitiu i funcional i millorar-ne l’autonomia.

Per a la posada en marxa d’aquest nou dispositiu assistencial, s’han contractat onze professionals: un metge internista, un neuropsicòleg, un terapeuta ocupacional, un logopeda, una infermera, un treballador social, dos fisioterapeutes i tres auxiliars d’infermeria.

La incorporació d’aquest nou hospital de dia permet obrir l’Hospital General a la comunitat i oferir un nou recurs que doni suport assistencial als professionals de l’Atenció Primària, amb l’objectiu de mantenir el pacient en el seu entorn durant el major temps possible i amb la major autonomia i qualitat de vida, i centrar l’atenció en la població més vulnerable.

Els principals objectius d’aquest nou dispositiu són: fer un diagnòstic ràpid dels pacients amb multimorbiditat i/o limitacions funcionals; millorar-ne la capacitat funcional i cognitiva; davallar el nombre d’ingressos de pacients crònics complexos i avançats (PCC i PCA), així com el nombre de visites a urgències i a centres de salut; garantir la coordinació i comunicació amb Atenció Primària per al seguiment de pacients crònics a través de les infermeres de casos; fomentar l’autonomia, l’autocura i l’empoderament dels pacients i les seves famílies; fomentar el caràcter integral del model d’atenció a malalts crònics, i servir com a model d’atenció de dia a altres hospitals dedicats a la cronicitat.

El nou Hospital de Dia romandrà obert de dilluns a divendres, de 8 a 15 hores, i oferirà serveis de rehabilitació (principal motiu d’assistència, en el qual fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i logopedes treballaran en la recuperació de la capacitat funcional dels pacients), de manteniment de l’autonomia funcional (per a pacients amb risc de perdre l’autonomia), de cures mèdiques i d’infermeria (seguiment de pacients crònics complexos i avançats, amb demències, etc.) i de valoració geriàtrica integral.

Els professionals de l’Atenció Primària, a través de les infermeres gestores de casos, derivaran els pacients tributaris per ser atesos a l’Hospital de Dia. A partir d’aquí, un equip avaluador, format per un metge, una infermera i un treballador social, realitzarà una primera valoració integral del pacient i establirà un pla terapèutic interdisciplinari. 

[Font: Presidència de Govern. 16/02/2018]

[Foto: Pressidència de Govern]