Categoria: Qualitat

L’Hospital Son Llàtzer implanta la metodologia Lean a l’Àrea Quirúrgica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Ahir els professionals de l’Àrea Quirúrgica de l’Hospital Son Llàtzer van donar a conèixer la implantació de la metodologia de treball Lean, que es basa en l’anàlisi dels processos per reduir les activitats que no aporten valor i, en conseqüència, milloren l’experiència dels pacients i dels professionals.

Aquest procediment, l’origen del qual és en la indústria automobilística, es basa en l’aplicació d’un mètode científic per afrontar els reptes operatius, adaptat a la prestació de serveis sanitaris, i implica eliminar les ineficiències per aconseguir que tota la feina realitzada proporcioni valor i compleixi les necessitats dels professionals i dels pacients.

Implantar aquesta metodologia té com a objectiu millorar la qualitat i satisfer la demanda de manera més eficient i competitiva, però amb menys recursos. A més, persegueix reduir costos i incrementar la productivitat, però de manera que això no suposi augmentar la pressió al personal o reduir la qualitat del servei als pacients. Aquest model de gestió cerca evitar ineficiències en els processos reduint els temps d’espera, els desplaçaments, els errors, la sobreproducció, la repetició innecessària de tasques i l’emmagatzemament de material.

Per posar en marxa aquesta iniciativa, l’Àrea Quirúrgica de l’Hospital Son Llàtzer ha format un equip de treball que ha fet —amb la col·laboració de l’empresa GE Healthcare en la fase inicial— un estudi detallat de la realitat i de les necessitats del centre en aquest àmbit i que s’encarregarà d’implementar i desenvolupar el nou sistema.

Per aplicar el mètode Lean ha estat necessari identificar totes les activitats que suposen un cost per a l’Hospital i que no afegeixen valor però consumeixen recursos. Inicialment s’han identificat 49 punts de millora, els 37 % dels quals té a veure amb millorar l’atenció al pacient; el 31 %, amb la comunicació, tant interprofessional com intraprofesional; el 20 %, amb l’organització, tant de l’espai com de l’equip professional; el 8 %, amb els protocols, concretament la manca o la necessitat d’actualitzar-los, i el 4 % restant, amb la falta de recursos, tant materials com humans.

Amb aquest mètode es pretén anar canviant la cultura organitzativa de l’Hospital Son Llàtzer, per tal de reprendre el camí per esdevenir una organització innovadora i pionera en matèria de processos i comunicació interna, en què sigui el professional qui detecti els errors i pugui participar per solucionar-los; en definitiva, orientar-se per transformar-se en una organització en què l’error sigui vist com una oportunitat de millorar.

[Font: Conselleria de Salut. 19/02/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]