Categoria: Qualitat

L’Hospital de Dia del Mateu Orfila amplia l’horari i millora l’atenció dels pacients oncològics de Menorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Des del 12 de febrer de 2018, l’Hospital de Dia de l’Hospital Mateu Orfila ha ampliat l’horari d’atenció, de manera que està obert durant quatre capvespres a la setmana. Gràcies a l’increment de la plantilla amb la contractació de dues noves infermeres, s’han reestructurat els torns de feina per poder oferir un horari ininterromput de 8.00 a 21.00 hores, de dilluns a dijous, mentre que l’horari dels divendres es manté de 8.00 a 15.00 hores.

Amb aquesta ampliació de l’horari s’ha millorat l’atenció dels pacients oncològics de Menorca —que representen el 80 % dels usuaris de l’Hospital de Dia—, ja que els dimecres i els dijous capvespre també hi ha consulta d’un metge del Servei de Medicina Oncològica. Cal tenir en compte, a més, que l’increment del servei beneficia els pacients amb càncer que tenen una urgència mèdica, que a Menorca són atesos directament a l’Hospital de Dia, sense haver de passar pel Servei d’Urgències. Actualment es registra una mitjana de 2,87 urgències diàries.

L’Hospital de Dia està equipat amb setze butaques de tractament i boxs de gabinet amb vuit llits. Hi fa feina un equip especialitzat de deu professionals d’infermeria, dos auxiliars, un administratiu i un zelador propis en el torn de matí. Atén principalment pacients oncològics, d’hematologia, de reumatologia i amb patologies digestives, per aquest ordre, tot i que la llista d’usuaris abraça gairebé totes les especialitats de la cartera de serveis de l’Hospital Mateu Orfila, com ara nefrologia, pneumologia o urologia.

L’activitat d’aquesta unitat s’ha quadruplicat al llarg dels deu anys de funcionament de l’Hospital Mateu Orfila, fins a arribar a les 19.370 sessions de 2017, cosa que representa un increment de 1.440 sessions en comparació amb 2016 (un 8 % més). Val a dir que el 63 % dels tractaments (12.190) correspon a pacients oncològics. També ha crescut el nombre de pacients atesos, que ha passat de 3.445 a 3.941 en un any.

Activitat de l’Hospital de Dia (2017)

  • Oncologia: pacients 3.196 i sessions 12.190.
  • Altres patologies: pacients 745 i sessions 7.189.
  • En total, són 3.941 pacients i 19.379 sessions.

L’ampliació de l’horari de l’Hospital de Dia és un pas més en les millores per als pacients oncològics que ha implantat l’Àrea de Salut de Menorca en el darrer any. Des del novembre de 2016, disposa d’una consulta d’infermeria especialitzada en la cura dels pacients amb càncer, atesa per un equip de cinc professionals que vetllen per fer el seguiment més especialitzat i individual possible, des de l’acolliment en el moment del diagnòstic de la malaltia fins al seguiment per tal d’identificar les necessitats psicosocials, de nutrició i d’autocura.

Per una altra banda, el juny de 2017 la plantilla del Servei d’Oncologia es va ampliar amb un quart metge especialista. Aquest increment, acompanyat de la creació de dues noves sales per a consulta, va permetre la reestructuració interna del Servei de manera que cada oncòleg atengués un grup determinat de patologies, a fi de millorar l’atenció dels pacients. Igualment, a la planta baixa del Centre de Salut Canal Salat (Ciutadella) es va habilitar un nou despatx i des de fa mig any s’hi passa consulta d’oncologia dos dies per setmana a fi d’acostar el servei als pacients oncològics de la zona de Ponent.

La inauguració i la posada en servei de la nova unitat de radioteràpia oncològica el mes de desembre passat ha representat un abans i un després en l’assistència dels malalts amb càncer de Menorca, que hi poden rebre tractament i ja no s’han de desplaçar a Son Espases, hospital de referència de les Illes Balears.

[Font: Conselleria de Salut. 23/02/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*15/12/2017 - L'Hospital Mateu Orfila ja disposa d'un Servei de Radioteràpia Oncològica.
*05/12/2016 - Francina Armengol presenta els nous serveis de l'Hospital Mateu Orfila de Menorca.
*18/11/2016 - L'Hospital Mateu Orfila crea una nova consulta d'infermeria oncològica.