Categoria: Qualitat

Es regulen els productes cosmètics en benefici de la seguretat dels consumidors

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres ha aprovat un nou Reial decret per a la regulació dels productes cosmètics en benefici de la seguretat dels consumidors.

Els cosmètics són preparats químics que s'apliquen sobre les parts superficials del cos humà, les substàncies del qual es poden absorbir, cedir i interactuar amb les parts amb les quals entren en contacte. En això es basen les accions dels cosmètics sobre la pell, el cabell, les dents o les mucoses bucals, però aquest contacte també pot derivar en efectes no desitjats, com ara toxicitat, irritació, sensibilització o infeccions, en cas de cosmètics contaminats.

L'objectiu més important d'aquesta regulació és oferir garanties per evitar riscos per a la salut amb l'ús d'aquests productes.

El nou Reial decret regula:

Avaluació d'efectes no desitjats

  • La comunicació d'efectes no desitjats greus pels professionals sanitaris i estableix el Sistema Espanyol de Cosmetovigilància, destinat a recollir, avaluar i realitzar el seguiment dels efectes no desitjats observats amb productes cosmètics.
  • Quines autoritats són les competents en matèria de productes cosmètics, la llengua a utilitzar en l'etiquetatge i en l'expedient d'informació dels productes, així com les normes per etiquetar els productes que es presenten sense envàs previ o s'envasen en el lloc de venda.
  • S'introdueixen els procediments per a les activitats de control del mercat (inspecció, protecció de la salut, etc.)

Fabricació

  • Es desenvolupa el procediment de Declaració Responsable d'activitats de fabricació i importació, ja recollit en el text refós de la Llei de Garanties i Ús Racional dels Medicaments i Productes Sanitaris.
  • Es recullen els criteris que aplicarà la inspecció farmacèutica en el control sanitari en frontera dels productes cosmètics importats.

Normativa

El nou text, que deroga l'anterior de 1997, inclou els aspectes de desenvolupament nacional prevists en el Reglament europeu de productes cosmètics i introdueix les disposicions necessàries per harmonitzar la reglamentació espanyola, i millora així l'aplicació de la normativa europea, de manera que es proporciona seguretat jurídica als operadors econòmics, es facilita l'aplicació i s'aporta certesa i transparència, al mateix temps que implica una major seguretat per als consumidors.

Podeu ampliar aquesta informació en el BOE núm. 51, de 27 de febrer de 2018 (Real Decret 85/2018).

[Fonts: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. 23/02/2018 - BOE. Núm. 051. 27/02/2018]