Categoria: Qualitat

Contracte de subministrament de lots de tires reactives destinades a les persones amb diabetis

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern ha autoritzat al Servei de Salut per contractar el subministrament de quatre lots de tires reactives destinades a les persones amb diabetis, per valor de 13,7 milions d’euros.

Les tires reactives constitueixen un mètode molt eficaç per conèixer els desequilibris i les descompensacions agudes que poden patir les persones amb diabetis i que necessiten tractament amb insulina.

A les Illes Balears hi ha prop de 65.000 pacients diagnosticats de diabetis, encara que la xifra de persones afectades podria arribar fins a 120.000, tenint en compte que la meitat dels casos no estan diagnosticats.

El mesurament és especialment important en la diabetis mellitus de tipus 1 o insulinodependent i en la diabetis gestacional. L’autoanàlisi s’adreça a millorar l’autocontrol del pacient, amb l’objectiu de promoure’n la responsabilitat i l’autonomia en el tractament de la malaltia. En la diabetis mellitus de tipus 2, tractada només amb dieta, exercici físic o amb fàrmacs orals sense insulina, les autoanàlisis són menys comunes, però també poden arribar a ser necessàries en algunes ocasions.

L’any passat, el Servei de Salut va adjudicar un Acord marc amb diversos proveïdors de tires reactives, per tal d’aconseguir una disminució important dels costos, a més d’oferir diferents tipus de tires en funció de la variabilitat dels pacients. De fet, els lots recullen tots els perfils de pacients —des d’aquells que sols necessiten un control dels nivells de glucèmia a diabètics insulinodependents, que necessiten un control molt més exhaustiu de la malaltia—. La distribució de lots recull les característiques que han de complir els dispositius destinats tant a persones poc expertes com a aquelles altres amb un coneixement i control elevats de la seva malaltia. També s’hi inclouen els dispositius per a persones amb dificultats de visió.

El procediment inicia ara una segona fase de selecció —mitjançant procediments derivats— de cada una de les tires reactives de medició de glucosa i cossos cetònics (compostos químics). Amb aquesta licitació, el Servei de Salut promou la competitivitat, productivitat i modernització tecnològica. Tot això, a més, emmarcat en l’estratègia per reduir la prevalença de la diabetis mellitus i garantir una resposta sanitària adequada, promovent l’autonomia de les persones amb diabetis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

[Font: Conselleria de Salut. 23/03/2018

[Foto: Myriams Fotos  / Diabetes insulin / CC BYND 2.0]