Categoria: Qualitat

L'Hospital Mateu Orfila ha adaptat dos banys per a persones amb ostomies

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Mateu Orfila ha adaptat dos banys per a persones amb ostomies, els primers d’aquestes característiques que s’estrenen a un centre hospitalari de les Illes Balears. Ubicats un a la planta baixa i l’altre al primer pis, aquests banys disposen d’una pica de rentar mans situada a poca alçada, una aixeta extraïble, un mirall abatible que faciliti la visió per a la neteja de l’ostomia, una prestatgeria on poder col·locar el material i els estris personals de neteja i un tamboret.

Amb aquesta actuació, la Gerència de l’Àrea de Salut de Menorca ha fet realitat el projecte de Silvia Obarrio i Joana Previ que l’any passat va guanyar el II Concurs d’Innovació d’Infermeria que es va convocar en el marc de les Jornades d’Investigació organitzades pel Grup de Recerca d’Infermeria de Menorca (GIINM).

El projecte és una iniciativa dels professionals de la Guia d’Ostomies del programa Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures (BPSO) que respon a la realitat de les persones amb ostomies de Menorca. A més, cal dir que s’ha dissenyat de manera consensuada amb els propis pacients i seguint els seus consells i recomanacions. També es va recollir informació de primera mà de part de responsables de l’Hospital Montecelo i de la Asociación Sanitaria de Enfermedad Inflamatoria Intestinal (ASSEII) de Pontevedra i del Servei de Salut Gallec (Sergas) com a pioners a Espanya en la instal·lació d’un bany adaptat per a persones amb ostomies, el febrer de 2017.

Els dos banys adaptats beneficiaran el col·lectiu de 95 ostomitzats que hi ha a l’illa (60 homes i 35 dones). Es tracta de persones d’una mitjana de 80 anys d’edat; el 82 % dels quals porten una ostomia definitiva i han de conviure, de manera permanent, amb una bossa recol·lectora que es col·loca al voltant de l’estoma i que supleix les vies naturals d’excreció.

Es tracta d’un pas més en la millora de l’atenció que reben les persones amb ostomies a Menorca després que, l’octubre de 2016, es posés en marxa una consulta d’infermeria especialitzada per atendre i fer el seguiment d’aquests pacients, una consulta que a causa de la gran demanda, s’ha ampliat de dos a tres dies d’atenció al mes.

El grup d’infermeria que duu endavant la Guia d’Ostomies del programa Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures (BPSO) també organitza una trobada trimestral oberta als pacients, els seus familiars i els cuidadors amb l’objectiu de proporcionar suport, resoldre dubtes, afavorir l’autocura i potenciar la seva seguretat. Aquestes trobades es fan en horari de capvespre a la Unitat Bàsica de Salut des Mercadal i hi participen entre quinze i vint persones.

[Font: Àrea de Salut de Menorca. 15/05/2018]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]

Què en diu la premsa
*24/05/2018 menorca.info - El ‘Mateu Orfila’ replica que los baños para ostomizados se consensuaron.
*
23/05/2018 menorca.info - Pacientes ostomizados desaprueban los nuevos baños del ‘Mateu Orfila’.

Notícies relacionades a Infosalut
*30/05/2017 - Joana Previ i Silvia Obarrio guanyen el Premi d'Innovació d'Infermeria de l'Àrea de Salut de Menorca.
*13/10/2016 - L'Hospital Mateu Orfila posa en marxa una nova consulta d’infermeria per a pacients ostomitzats.