Categoria: Qualitat

La Conselleria de Salut presenta al Consell de Salut l’Avantprojecte de decret de garantia de demora

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 30 de maig de 2018, es va dur a terme la 16a sessió ordinària del Consell de Salut de les Illes Balears, principal òrgan de participació ciutadana en el sistema sanitari de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB), integrat per més de 30 representants de l’Administració, col·legis professionals, sindicats i associacions de pacients.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, presidenta del Consell de Salut, va destacar el valor d’aquest òrgan de participació, que es reuneix per cinquena vegada aquesta legislatura, en el qual es recullen les demandes i els suggeriments de les entitats ciutadanes i en el qual, cada semestre, l’equip de govern ret comptes de la seva activitat.

“És fonamental comptar amb la participació directa de la societat civil en la presa de decisions que afecten la nostra salut i treballar conjuntament amb totes les administracions públiques per desenvolupar polítiques transversals. Es tracta de gestionar amb transparència, de fomentar el diàleg i de prendre decisions amb el consens dels ciutadans”, va expressar la consellera.

En aquest sentit, la consellera va destacar, com a novetat, que s’incorpora al Consell de Salut de les Illes Balears el Col·legi Professional de Protètics Dentals.

En el transcurs de la reunió, l’equip directiu de la Conselleria de Salut va fer balanç dels objectius complerts durant aquest darrere semestre i va recordar, entre altres mesures, els bons resultats obtinguts en la gestió de les llistes de espera d’aquesta comunitat.

Uns resultats que, segons el darrer informe del Ministeri de Sanitat de desembre de 2017, ens situen com la comunitat autònoma amb el percentatge menor de pacients que esperen més de 2 mesos per a una consulta amb l'especialista.

A les Illes Balears, el temps mitjà d'espera per a una consulta se situa en 35 dies de mitjana, mentre que en tot el territori espanyol la mitjana d'espera és de 66 dies.

També han millorat els temps per accedir a una intervenció quirúrgica. Els pacients de les Illes Balears esperen una mitjana de 73 dies per a una intervenció i a la resta del país, la mitjana es troba en 89 dies.

Tan sols un 4,1 % d’aquests pacients espera més de 6 mesos per a una intervenció. En l'àmbit estatal aquest percentatge és del 17 %.

Així mateix, la consellera va presentar al Consell de Salut l’Avantprojecte de decret de garantia dels terminis màxims de resposta a l’atenció sanitària especialitzada programada i no urgent del Servei de Salut de les Illes Balears, el qual inicia ara el procediment administratiu perquè es pugui aprovar en els pròxims mesos.

D’altra banda, es van presentar els principals projectes prevists per la Conselleria de Salut i les línies de treball que marcaran l’activitat de cada direcció general al llarg de tot l’any.

Finalment, es van recollir les aportacions dels representants de les entitats participants.

En el Consell de Salut de les Illes Balears estan representats els quatre consells insulars, la FELIB i l’Ajuntament de Palma; els sindicats UGT i CCOO; la CAEB; 13 col·legis professionals (Metges, Infermeria, Psicòlegs, Veterinaris, Farmacèutics, Dietistes-Nutricionistes, Odontòlegs, Podòlegs, Terapeutes Ocupacionals, Logopedes, Fisioterapeutes, Òptics-Optometristes i Protètics Dentals); l'Acadèmia Mèdica Balear; el Consell de Consum; les entitats FEAPS, UNAC i la Plataforma d’Organitzacions de Pacients, a més de tots els representants de la Conselleria de Salut.

[Font: Conselleria de Salut. 30/05/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]