Categoria: Qualitat

Formentera ja compta amb una Oficina de Voluntats Anticipades

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La directora general d'Acreditació, Docència i Recerca en Salut, Margalida Frontera, va presentar a l'Hospital de Formentera la posada en marxa de l'Oficina de Voluntats Anticipades.

Acompanyada pel president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer; per la subdirectora d’Atenció Primària del Servei de Salut, Rosa Duro, i pel director de l'Hospital de Formentera, Antonio Sanz, la directora general va explicar que “la declaració de voluntats anticipades és una eina administrativa important que té l'objectiu de preservar el dret de les persones a decidir sobre el seu procés de morir”.

Margalida Frontera va aclarar que aquesta iniciativa de la Conselleria de Salut —coordinada per la Direcció General d'Acreditació, Docència i Recerca en Salut i la Direcció d’Atenció Primària d’Eivissa i Formentera— té l'objectiu d'afavorir l'accessibilitat dels usuaris a aquest servei, i oferir als formenterencs i a les formenterenques la possibilitat de manifestar anticipadament les seves voluntats i formalitzar, per tant, el seu testament vital en el centre de salut, sense la necessitat de desplaçar-se fins a Eivissa.

"És una qüestió d'equitat, de garantir els mateixos drets per a tots els ciutadans de les Illes, independentment del seu lloc de residència”, va afirmar la directora general.

La formalització dels documents de voluntats anticipades es durà a terme per dos infermers del centre de salut de Formentera; concretament María del Pilar Torres Ferrer i Onofre Sáez Avilés, que han rebut la formació necessària per a aquesta tasca. A partir d'ara ja es pot demanar cita prèvia al telèfon 900 70 11 30.

Aquest nou punt d'accés a Formentera se suma al que hi ha a Eivissa, als tres de Mallorca i als quatre de Menorca, on es van posar en marxa tres nous punts d'accés a finals de l'any 2016.

Aquesta iniciativa pionera a Menorca va suposar l'any 2017 un increment d'un 42 % en el nombre de declaracions realitzades respecte de l'any anterior, la qual cosa demostra que l'accessibilitat a les oficines de voluntats anticipades és un determinant clau per a la utilització d'aquest servei.

Dades

Les Illes Balears són la cinquena comunitat autònoma en taxa de declarants, amb una mitjana de 6,50 declaracions per 1.000 habitants per darrere de Catalunya, el País Basc, La Rioja i Navarra.

L'any 2017, a les Illes Balears, es van registrar 1.119 declaracions, un 20,5 % més respecte de 2016 (691 a Mallorca, 182 a Menorca, 34 a Eivissa, 1 a Formentera i la resta de ciutadans forans).

Així, Formentera presenta actualment la taxa de declarants més baixa de les Illes Balears, amb 1,4 declarants per 1.000 habitants.

L’1 de gener de 2018, el Registre de Voluntats Anticipades de les Illes Balears sumava un total de 7.589 declaracions, 17 de les quals eren a Formentera. Un 64,5 % de les declaracions són fetes per dones (4.783) i un 35,5 % per homes (2.806).

Les qüestions que els declarants manifesten estan relacionades amb la donació d'òrgans, amb les cures i els tractaments per rebre, com ara no ser sotmès a actuacions sanitàries contràries als preceptes de la seva religió, o en el cas de trobar-se en una situació irrecuperable, no ser connectats a un respirador o sonda gàstrica, ni qualsevol tractament que allargui la vida.

Les voluntats anticipades també s'utilitzen per nomenar el representant, que és la persona que actuarà en nom del declarant quan aquest ja no pugui manifestar la seva opinió.

Les dades d'aquest Registre són accessibles en tot el territori espanyol i des de la Direcció General d'Acreditació, Docència i Recerca, per tal d'assegurar també el dret de consulta de les voluntats dels usuaris de la sanitat privada, s'ha establert un protocol d'accés al registre per a les clíniques privades, que ja s'ha començat a implementar.

Sessions informatives

Es van convocar a l'Hospital de Formentera dues sessions formatives, una per a professionals i una altra per al públic en general amb la finalitat de millorar el grau de coneixement de la població sobre les funcions del Registre de Voluntats Anticipades i sobre la importància de les declaracions per als ciutadans.

Isabel Borràs, responsable del Registre de Voluntats Anticipades de les Illes Balears, va impartir aquestes sessions, amb la col·laboració d'Àngel Custodio Navarro, secretari del Consell de Formentera.

[Font: Conselleria de Salut. 01/06/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*07/10/2016 - L'Àrea de Salut de Menorca disposa de tres noves oficines del Registre de Voluntats Anticipades.