Back Estàs aquí:Home Gestió sanitària Notícies de gestió sanitària Qualitat Aprovació del Reial decret Llei que garantitza l’atenció sanitària universal

Aprovació del Reial decret Llei que garantitza l’atenció sanitària universal

El Consell de Ministres va aprovar el 27 de juliol de 2018, el Reial decret Llei sobre l'accés universal al Sistema Nacional de Salut (SNS), publicat en el BOE núm. 183, de 30 de juliol de 2018

La norma, que implica un canvi de model en l'atenció sanitària espanyola, garanteix el dret a la protecció a la salut i l'atenció sanitària en les mateixes condicions a totes les persones que es trobin a l'estat espanyol, i es basa en la condició de ciutadania, tant de les persones amb nacionalitat espanyola com de les persones estrangeres que tinguin residència a Espanya.

La ministra de Sanitat, Carmen Montón, va destacar que “això implica aconseguir la meta marcada pel ministre Ernest Lluch amb la Llei General de Sanitat de 1986, la norma que va assentar les bases d'un dels pilars de l'estat del benestar”.

També tindran dret a la protecció de la salut i l'atenció sanitària aquelles persones que encara que no tenen la residència habitual en el territori espanyol, tenen reconegut el dret a l'assistència sanitària a Espanya per qualsevol altre títol jurídic (pensionistes espanyols que no resideixen a Espanya, entre d’altres).

Els col·lectius no registrats ni autoritzats com a residents a Espanya tindran dret a la protecció de la salut en les mateixes condicions que les persones amb nacionalitat espanyola.

Per no comprometre la sostenibilitat financera del sistema Nacional de Salut, l'assistència sanitària serà amb càrrec als fons públics de les administracions competents sempre que es compleixin els requisits següents:

  • No tenir l'obligació d'acreditar la cobertura de la prestació sanitària per una altra via, en virtut del que es disposa en el dret de la Unió Europea, els convenis bilaterals i altres normes aplicables.
  • No poder exportar el dret de cobertura sanitària des del seu país d'origen o procedència.
  • No existir un tercer obligat al pagament.

Les comunitats autònomes, en l'àmbit de les seves competències, fixaran el procediment per a la sol·licitud i expedició del document certificatiu que acrediti a les persones estrangeres per poder rebre la prestació assistencial.

En aquells casos en què les persones estrangeres no hagin superat el període d'estada temporal prescrit per llei i la seva Integració Social (90 dies), serà preceptiva l'emissió d'un informe previ favorable dels serveis socials competents de les comunitats autònomes.

L'aplicació de la norma no implica un major cost per al tresor públic, ja que l'atenció normalitzada en atenció primària permet un millor control de les malalties i de la salut pública, i evita descompensacions en malalties que provoquen atencions urgents i hospitalitzacions. Per això, es guanya en salut individual i col·lectiva, i és menys costós per al sistema sanitari.

[Fonts: Ministeri de Sanitat, Consum i Seguritat Social. 27/07/2018 - BOE. Núm. 183. 30/07/2018]

[Foto: Infosalut]

Notícies relacionades a Infosalut
*28/06/2018 - El Ministeri de Sanitat inicia un procés dialogat sobre el retorn a la sanitat universal en el Sistema Nacional de Salut.