Categoria: Qualitat

Es reconeix com a horari laboral el temps de transmissió d’informació assistencial entre torns

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern ha ratificat l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat, de 19 d’octubre, pel qual es reconeix com a temps efectiu de treball el temps necessari per a la transmissió d’informació assistencial durant el relleu dels equips de professionals.

Aquest acord —que afecta més de quatre mil professionals— fa referència específicament a infermeres i auxiliars d’infermeria, la jornada laboral de les quals es dugui a terme per mitjà del sistema de torns i amb pacients a càrrec seu.

El període de temps durant el qual ambdós equips de professionals, el que acaba la jornada i el que la comença, coincideixen acomplint les funcions assignades al lloc de feina es denomina temps de continuïtat de les cures professionals, col·loquialment superposició de jornada (en referència a la superposició d’ambdós torns de feina).

Determinats professionals del Servei de Salut s’enfronten sovint a la necessitat de prolongar la jornada laboral per poder dur a terme la transferència d’informació clinicoassistencial relativa als pacients a fi de garantir la seguretat i la continuïtat de les cures professionals en el marc del procés assistencial.

Normalment, el temps indispensable per transmetre la informació assistencial s’estima en 10 minuts a l’entrada i 10 minuts a la sortida del torn de feina en els casos del personal d’infermeria. En el cas del personal auxiliar d’infermeria, aquest temps s’estima en 3 minuts i mig a l’entrada i 3 minuts i mig a la sortida del torn de feina.

La implantació del reconeixement de la superposició de jornada com a temps de treball es farà en diverses fases:

  • En els casos del personal d’infermeria: 9 minuts per torn de treball a partir de l’1 de setembre, 14 minuts entre l’1 de gener i el 30 d’abril de 2019 i 20 minuts a partir de l’1 de maig de 2019.
  • En el cas del personal auxiliar d’infermeria: 4 minuts entre l’1 de gener i el 30 d’abril de 2019 i 7 minuts a partir de l’1 de maig de 2019.

L’acord preveu el reconeixement de la superposició de jornada per altres categories professionals que fan torns i requereixen d’aquests temps per a transmetre la informació clínica.

En altres comunitats autònomes ja s’han establert mesures de reconeixement del temps de superposició i s’han aprovat acords i decrets sobre aquesta matèria, com ara a Aragó, Canàries, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Extremadura, Madrid, Navarra i País Basc.

Per a més informació, podeu consultar el BOIB núm. 138, de 3 de novembre de 2018.

[Fonts: Conselleria de Salut. 02/11/2018 - BOIB. Núm. 138. 03/11/2018]

[Foto: Infosalut]