Categoria: Qualitat

Presentació del Pla Estratègic de Teràpies Avançades a societats científiques i pacients

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, ha presentat el Pla Estratègic de Teràpies Avançades relatiu als medicaments CAR (Chimerich Antigen Receptor), a societats científiques i associacions de pacients.

El Pla defineix un model organitzatiu i assistencial per a l'accés equitatiu, segur, eficient i planificat dels pacients del Sistema Nacional de Salut (SNS) als medicaments CAR. També planteja l'impuls de la recerca pública i la fabricació d'aquests medicaments en l'àmbit acadèmic del SNS.

Aquests medicaments CAR-T (de teràpies de cèl·lules T) aprovats per l'Agència Europea del Medicament es dirigeixen a tractar la leucèmia linfoblàstica aguda de cèl·lules B refractària en recaiguda post-trasplantament o en segona o posterior recaiguda en pacients pediàtrics i adults joves així com el limfoma B difús de cèl·lula gran en recaiguda o refractari després de dos o més línies de tractament sistèmic en pacients adults.

Es tracta de teràpies innovadores d'alt impacte econòmic i sanitari no exemptes de risc per al pacient. L'estratègia terapèutica consisteix a extreure i tractar en el laboratori els limfòcits del pacient que, una vegada modificats genèticament, s'administren com a medicament per combatre a les cèl·lules tumorals.

El model organitzatiu es basa en dues estructures:

  • Centres de referència per a la utilització dels medicaments CAR-T.
  • Centres de fabricació pròpia de medicaments CAR-T.

El model assistencial

Per a una assistència multidisciplinària i integral es constituirà un grup d'experts en medicaments CAR-T a nivell estatal, format per experts gestors i clínics, amb la finalitat de definir protocols, realitzar mesuraments de resultats en salut, etc.

El pla és el resultat d'un procés de treball dialogat entre el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, la Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia; la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica; la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària i el Fòrum Espanyol de Pacients, entre d'altres.

[Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 13/11/2018]

[Foto: Hospital Son Llàtzer]