Categoria: Qualitat

La Conselleria de Salut inicia el procés per poder fer trasplantaments hepàtics a Son Espases

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut ha iniciat el procés que ha de conduir a poder fer trasplantaments hepàtics a l’Hospital Universitari Son Espases. Així ho han manifestat la consellera de Salut, Patricia Gómez, i el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, durant una reunió en la qual han participat representants del Servei de Cirurgia General i Digestiu i del Servei de Digestiu de Son Espases; el coordinador hospitalari de Trasplantaments, Julio Velasco, el cap del Servei de Cirurgia Digestiva i Hepatobiliar, Xavier González i Josep Pomar, gerent de l’Hospital.

La consellera ha destacat la necessitat de posar en marxa el projecte de trasplantaments hepàtics tenint en compte especialment els avantatges que suposarà per als pacients de les Illes Balears, i ha afegit que actualment es donen les condicions que avalen la necessitat d’aquest projecte. El nombre de casos derivats a la península l’any passat, el fet de disposar de bona part de les infraestructures necessàries i el compromís dels bons professionals de Son Espases són determinants per assegurar que el projecte es desenvoluparà amb criteris de màxima qualitat. La consellera ha assegurat que la presidenta del Govern, Francina Armengol, està assabentada del projecte i que hi dona suport.

Per la seva part, el director general del Servei de Salut ha acceptat el repte que suposa aquest projecte per al Servei de Salut, sobretot tenint en compte que tot i que el tractament de l’hepatitis C ha fet disminuir els casos de trasplantaments per aquesta malaltia, és cert que la indicació augmenta perquè cada vegada es tracten més casos de malalties —especialment el càncer— que abans no es tractaven. Ha insistit que, tot i que el lideratge del projecte ha de ser de Son Espases, es tracta d’una iniciativa complexa i amb un cost alt i que, per tant, correspon al Servei de Salut coordinar-lo.

Els assistents a la reunió, que va tenir lloc el dia 22 de gener a la seu de la Conselleria de Salut, han destacat que la posada en marxa d’aquest projecte és també una qüestió d’equitat per als ciutadans de les Illes Balears.

El coordinador de Trasplantaments ha afirmat que Son Espases ja disposa de la infraestructura adequada i que el nombre de donacions de fetge a les Illes Balears (una mitjana de 30 per any) ens podria fer autosuficients.

Per la seva part, el cap del Servei de Cirurgia Digestiva i Hepatobiliar, Xavier González, ha destacat la importància que tendrà per a Son Espases incorporar a la seva cartera de serveis aquest tipus de trasplantament, ja que afecta a gairebé tots els serveis assistencials.

Actualment hi ha programes de trasplantament hepàtic a totes les comunitats autònomes excepte a Castella - la Manxa i a la Rioja. No obstant això, cal tenir en compte que els pacients de Castella - la Manxa es traslladen principalment a Madrid, per proximitat, i que els de la Rioja es desplacen a Cantàbria. Però el trasllat dels pacients de les Illes Balears —principalment a Catalunya— és més complicat a causa del factor de la insularitat i del temps que hi han de romandre.

D’altra banda, els estudis indiquen que l’existència de programes de trasplantament hepàtic ofereix una probabilitat més gran d’accedir a un trasplantament als pacients que en necessitin. A més, amb un programa de trasplantament hepàtic propi milloren el diagnòstic i el seguiment dels pacients, es redueix la llista d’espera i disminueix la taxa de mortalitat.

[Font: Conselleria de Salut. 22/01/2019]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*23/01/2019 diariodemallorca.es - Son Espases comienza a prepararse para hacer trasplantes hepáticos.
*23/01/2019 elmundo.es - Son Espases se prepara para hacer trasplantes hepáticos.
*22/01/2019 redaccionmedica.com - Baleares aprueba realizar trasplantes hepáticos en el Hospital Son Espases.
*22/01/2019 arabalears.cat - Son Espases podrà fer trasplantaments de fetge.
*22/01/2019 gentedigital.es - Salud inicia el proceso para hacer trasplantes hepáticos en Son Espases.
*22/01/2019 diariodemallorca.es - Salud da luz verde a realizar trasplantes hepáticos en Son Espases.
*22/01/2019 primiciaweb.es - Balears pone en marcha el proceso para poder realizar trasplantes hepáticos en Son Espases.
*22/01/2019 ultimahora.es - Salut inicia el proceso para practicar trasplantes hepáticos en Son Espases.
*22/01/2019 menorcaaldia.com - Balears inicia el camino para realizar trasplantes hepáticos.