Categoria: Qualitat

Eivissa comptarà amb un hospital de dia per a tractar pacients amb addiccions i malalties mentals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Gairebé vint mil persones de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera (ASEF) amb algun trastorn de la salut mental, a més dels seus familiars i les persones cuidadores, es podran beneficiar de les mesures de prevenció, atenció i rehabilitació que inclou el Pla de Salut Mental.

Així ho va anunciar la consellera de Salut, Patricia Gómez, a la presentació del Pla Estratègic de Salut Mental 2016-2022, acompanyada del coordinador autonòmic de Salut Mental, Oriol Lafau; de la responsable de l’Observatori del Suïcidi, Nicole Haber, i de la cap de servei de Salut Mental d’ASEF, Cristina Merino..

Concretament, a les Illes Balears hi ha gairebé cent vuitanta-cinc mil persones diagnosticades d’algun tipus de trastorn de la salut mental i devers cinc mil d’aquestes pateixen un trastorn greu.

Davant aquestes dades, la consellera va manifestar que enguany s’obrirà a Eivissa un hospital de dia de patologia dual per tractar els pacients amb problemes d’addiccions, a més de malalties mentals.

A més, per enguany també està previst crear una consulta d’atenció a les persones amb conductes additives a Formentera, oberta un dia per setmana, amb la qual cosa es donarà una resposta eficaç als problemes de les addiccions a Formentera.

La consellera ha destacat que l’objectiu final del Pla és “aconseguir una atenció més propera, personalitzada i de qualitat, que faci efectius els drets del col·lectiu i que garanteixi als pacients i a les famílies el suport que es mereixen i necessiten”. I ha afegit que el Servei de Salut de les Illes Balears ha impulsat i consensuat el Pla Estratègic de Salut Mental 2016-2022 per donar resposta a les necessitats expressades pels professionals, pels gestors dels serveis sanitaris, per les associacions de pacients i pels seus familiars i pels ciutadans en general.

Així mateix ha destacat, entre altres coses“que aquest pla és un full de ruta de tothom i per a tothom, i en el qual han participat els consells insulars, les conselleries i més de 160 persones de tots els àmbits”.

A més, ha posat en relleu que l’elaboració del document ha partit de l’evidència científica i que s’ha atès la sensibilitat social amb relació a la humanització, la lluita contra l’estigmatització, l’atenció de les persones amb malalties cròniques, la rehabilitació social i ocupacional, i la integració en general.

“Avançam en l’apoderament dels usuaris respectant principis bàsics com la independència, l’autonomia i la dignitat de les persones. I enfortim la promoció de factors de salut mental, la prevenció del suïcidi, els trastorns mentals i les addiccions”, ha puntualitzat.

Mesures concretes de prevenció, assistència i rehabilitació

El document ofereix mesures concretes en matèria de prevenció, assistència i rehabilitació. Així doncs, en l’àrea preventiva destaca l’Observatori del Suïcidi, el programa d’autocura per evitar la síndrome d’esgotament professional en els professionals de salut mental i el programa “Temps de nins”, dirigit a infants els progenitors dels quals pateixen algun trastorn mental. Aquest tres programes ja es troben operatius.

En el camp assistencial, destaca la xarxa d’equips de seguiment assertiu comunitari —que permeten una atenció proactiva, multidisciplinària, integral i participativa, en l’entorn del pacient mateix— i l’obertura d’hospitals de dia de salut mental a tots els sectors. En aquest sentit, de manera imminent començarà a operar el darrer que faltava, a Manacor.

Una altra de les accions, en coordinació amb Serveis Socials, ha permès dur una trentena de pacients de l’Hospital Psiquiàtric a diferents residències. En aquest centre, a més, es crearan quinze places d’hospital de dia i quinze més d’hospitalització per atendre la malaltia dual (trastorn mental greu unit a alguna addicció). Per atendre més bé les persones amb algun trastorn mental greu es preveu elaborar el Pla d’Atenció Mental Individualitzat.

Una altra novetat és la inclusió de mesures concretes per atendre de manera òptima les malalties de la població immigrada, entre les quals hi ha l’elaboració d’un programa de psiquiatria transcultural i immigració o l’augment del nombre d’intèrprets i de mediadors culturals.

D’altra banda, tenint en compte que es calcula que a Balears hi ha devers quaranta mil infants i joves afectats per un problema de salut mental (gairebé dos mil quatre-cents dels quals tenen un trastorn greu), el Pla també considera l’atenció d’infants i adolescents en una àrea assistencial especialitzada diferenciada de l’atenció dels adults. En aquest camp s’inclouen mesures dirigides a millorar la detecció precoç de les malalties, a coordinar els recursos disponibles i adequar els espais per fer-los més agradables, confortables i segurs, incloent-hi la creació d’una habitació de temps fora i una zona per a la contenció ambiental, amb l’objectiu d’eliminar o de reduir tant com sigui possible la contenció mecànica.

En l’àmbit de la recuperació, el Pla també proposa acostar la rehabilitació a l’entorn del pacient.

En el document han intervengut professionals del Servei de Salut i de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut, a més de personal d’altres administracions, com ara les conselleries de Serveis Socials i Cooperació i d’Educació i Universitat, els consells insulars i el Ministeri de Justícia. També hi han col·laborat associacions d’usuaris i de familiars, entitats del tercer sector i societats científiques, entre d’altres.

La salut mental al món

L’Organització Mundial de la Salut ha catalogat els problemes de salut mental entre els de més prevalença en l’àmbit mundial. Els estudis epidemiològics mostren que cada any un terç de la població adulta pateix un trastorn mental.

En els països de la Unió Europea, les estimacions més conservadores assenyalen que cada any el 27 % de la població adulta (de 18 a 65 anys) pateix un trastorn mental; els més freqüents són l’ansietat, la depressió i els trastorns relacionats amb el consum de substàncies.

Segons estudis recents, el 19,5 % dels espanyols presentaran en algun moment de la seva vida alguna malaltia mental; la xifra és més alta en les dones (22,9 %) que en els homes (15,7 %).

[Font: Conselleria de Salut. 23/01/2019]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa I Formentera]

Què en diu la premsa
*24/01/2019 periodicodeibiza.es - Can Misses tendrá un nuevo servicio para pacientes con trastorno mental por drogas.
*24/01/2019 diariodeibiza.es - Salud abrirá un hospital de día en Vila para personas con adicciones y patologías mentales.
*23/01/2019 periodicodeibiza.es - Ibiza tendrá un servicio de día para tratar a personas con problemas mentales y de drogas.
*23/01/2019 noudiari.es - Ibiza tendrá un hospital de día para pacientes con adicciones y enfermedades mentales.
*23/01/2019 diariodeibiza.es - Ibiza tendrá un hospital de día para tratar a personas con adicciones.
*23/01/2019 noticiasmallorca.es - Ibiza contará con un hospital de día de patología dual para tratar pacientes con adicciones y enfermedades mentales.