Categoria: Qualitat

Es presenta un grup de projectes autonòmics compromesos amb la millora de l’excel·lència en les cures

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut va presentar un grup de projectes i institucions candidats a obtenir l’acreditació del programa BPSO (per Best Practices Spotlight Organizations), que facilita la implantació de guies de pràctica clínica a les Illes Balears. El BPSO és un projecte liderat per personal d’infermeria en el qual participen professionals sanitaris i no sanitaris i que pretén crear diferents centres compromesos amb l’excel·lència en les cures.

A l’acte, que va tenir lloc a l’Espai Francesc Quetglas (Palma), van participar el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; la representant d’Investén-ISCIII, Esther González; el subdirector de Cures Assistencials i Atenció a l’Usuari del Servei de Salut, Carlos Villafáfila, i la gerent general de Registered Nurses’ Association of Ontario, Doris Grinspun, que hi va participar per videoconferència.

Els projectes presentats —que provenen de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, de l’Hospital Comarcal d’Inca i de l’Hospital de Manacor— pretenen millorar aspectes de la salut dels usuaris i dels entorns de feina dels equips de salut. Entre aquests destaca la promoció de l’alletament matern, les cures de catèters vasculars i les d’ostomies i el foment de la seguretat en les cures d’adults amb idees suïcides. Els equips de treball estan liderats i formats principalment per personal d’infermeria. Les institucions involucrades en aquests projectes podran assolir l’acreditació en un termini de tres anys. A les Illes Balears, l’Àrea de Salut de Menorca ja està acreditada com a centre compromès amb l’excel·lència en les cures des de 2017.

El mes de juliol de 2018, el Servei de Salut va subscriure un acord amb l’RNAO (Registered Nurses’ Association of Ontario, ‘Associació Professional d’Infermeria d’Ontario’, del Canadà) i l’Institut de Salut Carles III —que dirigeix aquest programa en l’àmbit estatal des de la Unitat d’Investigació en Cures (Investén-ISCIII)— per traslladar aquest programa internacional de bones pràctiques en cures a l’àmbit autonòmic. En virtut d’aquest acord, les Illes Balears es va constituir com a centre coordinador regional (HOST Illes Balears); juntament amb Astúries i el País Basc, és una de les comunitats autònomes pioneres en el desenvolupament d’aquest programa en l’àmbit regional.

El programa BPSO, que es va iniciar al Canadà l’any 2002, es va traslladar el 2012 a Espanya amb la col·laboració de l’Institut de Salut Carles III. És present a més de 15 països i 505 organitzacions sanitàries i acadèmiques d’arreu del món.

[Font: Conselleria de Salut. 11/02/2019]

[Foto: Conselleria de Salut]