Categoria: Qualitat

L’IB-Salut inverteix gairebé set milions d’euros per potenciar i ampliar l’atenció del càncer de mama

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) ha invertit gairebé set milions d’euros per potenciar i ampliar l’atenció del càncer de mama. Aquesta inversió s’ha realitzat per mitjà de dues accions: la primera, l’adquisició d’equipament oncològic d’alta tecnologia gràcies al conveni amb Fundación Amancio Ortega; la segona, la inversió en material i recursos humans per a facilitar l’accés de la població a la Unitat de Càncer de Mama. Cal recordar que el càncer de mama és el tumor maligne més freqüent entre les dones i que el 20-30 % de les pacients s’han de sotmetre a una mastectomia.

Aquest projecte específic de reconstrucció mamària beneficia totes les dones a les quals s’ha diagnosticat un càncer de mama i que s’han de sotmetre a una mastectomia. El Servei de Salut encara té pendent licitar l’adquisició d’equipament i instrumental quirúrgic per valor de 328.000 € i incorporar cinc cirurgians plàstics per ampliar la prestació de mastectomia amb reconstrucció mamària a tots els hospitals públics de Mallorca. Actualment, els professionals del Servei de Cirurgia Plàstica de l’Hospital Universitari Son Espases es desplacen a l’Hospital Comarcal d’Inca i a l’Hospital de Manacor una vegada cada dues setmanes per passar consulta i operar pacients. I, també està pendent la incorporació d’un cirurgià plàstic a l’Hospital Can Misses.

Pel que fa al conveni amb Fundación Amancio Ortega, el Servei de Salut ja té en servei als seus centres aproximadament el 65 % de l’equipament d’alta tecnologia per a l’atenció del càncer de mama. Fundación Amancio Ortega i el Govern de les Illes Balears varen subscriure l’any 2017 un conveni per renovar i adquirir aquest tipus d’equipament a fi de disposar de la tecnologia més avançada per al diagnòstic i el tractament d’aquesta malaltia.

Dels 6,3 milions d’euros que el conveni preveia invertir-hi, el Servei de Salut ja n’ha executat 4 milions. Es preveu que al llarg d’aquest any es completi l’adquisició dels equips que falten; aquesta és la relació dels equips actualitzats fins ara:

  • Actualització i ampliació de dos dels tres acceleradors lineals de l’Hospital Universitari Son Espases.
  • Revisió i actualització tecnològica dels elements d’anàlisi de l’estudi de mama als equips de ressonància magnètica de l’Hospital Mateu Orfila i de l’Hospital Comarcal d’Inca.
  • Adquisició d’un mamògraf amb taula prona incorporada per a l’Hospital Universitari Son Espases.
  • Instal·lació de quatre ecògrafs de gamma alta amb dedicació plena a l’estudi de la mama a l’Hospital Universitari Son Espases, a l’Hospital Universitari Son Llàtzer, a l’Hospital de Manacor i a l’Hospital Mateu Orfila.
  • Adquisició de sis ecògrafs de mama amb tecnologia 3D, un per a cada centre hospitalari de Mallorca. Amb aquesta tecnologia es dota tots aquests centres d’ecografia automàtica tridimensional, la més avançada tecnològicament que hi ha a Espanya.

A més, està en la fase de licitació l’adquisició de cinc mamògrafs amb tomosíntesi i estereotàxia digital, més cinc lliteres de punció. En darrer terme, està previst implementar una eina corporativa automàtica per al Comitè de Tumors que permetrà disposar d’eines de gestió específiques de comitès de tumors adaptades als sistemes d'informació de les Illes Balears.

El diagnòstic i el tractament del càncer és una prioritat sanitària per al Servei de Salut, ja que la incidència del càncer de mama a les Illes Balears és de 61,9 casos per cada 100.000 dones, i se’n diagnostiquen 424 casos nous per any, de mitjana. El càncer de mama és el més freqüent entre les dones i suposa el 28 % de tots els càncers que les afecten exclusivament. L’alt índex de supervivència, que és del 85 %, és degut a les millores diagnòstiques i terapèutiques i a la detecció del càncer en les fases primerenques.

[Font: Concelleria de Salut. 25/02/2019]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*
25/02/2019 mallorcadiario.com - IbSalut mejora la atención del cáncer de mama.

Notícies relacionades a Infosalut
*26/05/2019 - Donació de la Fundació Amancio Ortega per a equips oncològics als hospitals públics de Balears.