Categoria: Qualitat

El nou Hospital de Felanitx tendrà cent habitacions per a pacients crònics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El nou Hospital d’Atenció Intermèdia de Felanitx, amb una superfície construïda total de 8.972 m2, tendrà cent habitacions dobles d’ús individual per a l’atenció de pacients crònics de la comarca de Llevant. Les habitacions estaran especialment dissenyades per garantir el confort i el benestar dels pacients durant l’estada hospitalària.

El projecte de l’Hospital de Felanitx —declarat d’interès autonòmic el mes de gener pel Consell de Govern— es realitzarà per mitjà d’un concurs d’idees i amb la intervenció d’un jurat. El termini per presentar propostes tècniques venç el 22 de març.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, va explicar les característiques del nou equipament sanitari a l’Ajuntament de Felanitx. Van participar també la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago; la consellera de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca, Mercedes Garrido; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i el batle del municipi, Jaume Montserrat Vaquer.

Aquest nou equipament sanitari proporcionarà una atenció integral i de qualitat als pacients crònics que necessitin una atenció de convalescència o rehabilitació per recuperar l’autonomia, i a les persones cuidadores respectives. Els pacients rebran tractaments i cures especialment dirigits a l’estabilització de la malaltia, a la rehabilitació i a la recuperació de l’autonomia personal.

L’objectiu del nou centre hospitalari és millorar l’activitat assistencial a la comarca de Llevant, que abasta vuit municipis (Artà, Campos, Capdepera, Felanitx, Manacor, Santanyí, Son Servera i Vilafranca) i té una població superior als 140.000 habitants, el 17 % dels quals (és a dir, gairebé 24.000) supera els 65 anys d’edat.

A més, segons les projeccions de població de l’Institut Nacional d’Estadística, s’estima que l’any 2029 la població d’aquestacomarca arribarà a 148.990 persones i que el 20 % (gairebé 30.000) tendrà 65 anys o més. Aquest increment del 17 % al 20% és fonamental per calcular els recursos necessaris del nou hospital. Aquestes dades mostren una tendència cap a l’envelliment de la població i, en conseqüència, a l’increment progressiu de les malalties cròniques.

Les persones ingressades a l’Hospital de Felanitx rebran un pla d’atenció integral a càrrec d’un equip multiprofessional, que prioritzarà les intervencions dirigides a recuperar el grau d’autonomia tant com sigui possible i tornar a casa seva. Si una persona ingressada requereix cures pal·liatives, s’assegurarà la qualitat i la humanitat de les cures. El nou equipament sanitari oferirà aquesta cartera de serveis:

Àrea assistencial:

-Àrea d’hospitalització de cronicitat:

  • Convalescència/rehabilitació
  • Pacients crònics avançats
  • Cures pal·liatives especialitzades
  • Cures especials (estadallarga)

-Àrea ambulatòria:

  • Hospital de dia avaluador i rehabilitador
  • Unitat d’estimulació cognitiva
  • Consultes externes

Àrea de suport i serveis generals:

-Suport clínic tècnic assistencial i suport assistencial:

  • Radiologia
  • Farmàcia
  • Laboratori
  • Suport mèdic

-Àrea social (vestidors, menjador / cafeteria….)
-Gestió de pacients (Admissió, tanatori…)
-Àrea Logística i de Serveis Generals (magatzems, manteniment…)

Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques

El nou Hospital de Felanitx s’emmarca dins del Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques (2016-2020), amb el qual el Govern de les Illes Balears pretén millorar l’atenció de les persones grans i dels pacients crònics complexos i en situació de dependència i assegurar una atenció pal·liativa a totes les persones que estiguin en una etapa avançada de la malaltia, no només en els darrers mesos de vida.La implementació del Pla suposa un canvi en els circuits assistencials i una important inversió en infraestructures, recursos humans i formació.

Entre les accions més importants que s’han duit a terme destaquen la formació de més d’un milenar de professionals de l’atenció primària i de l’atenció hospitalària; la incorporació de 40 infermers gestors de casos; l’obertura de llits específics per a aquests pacients a gairebé tots els hospitals de les Illes Balears, i la identificació de quasi cinc mil persones com a pacients crònics complexos o pacients crònics avançats, cosa que facilita fer-ne un seguiment diferenciat i dirigir-los als serveis que s’ajusten més bé a les seves circumstàncies i que evita esperes i ingressos innecessaris.

A les Illes Balears hi ha actualment onze milpersones identificades com a pacients crònics complexos i 1.020 com a pacients crònics avançats.

El Servei de Salut disposa, a Mallorca, de 98 llits a l’Hospital General, 98 a l’Hospital Joan March, 25 a l’Hospital Verge de la Salut i 160 a l’Hospital Sant Joan de Déu, integrat en la xarxa assistencial pública. Per una altra banda, a Menorca s’han subscrit convenis per disposar de llits per a pacients crònics amb institucions com ara el Consell Insular de Menorca o l’Ajuntament des Mercadal, i també amb una clínica privada. I, per la seva banda, a Eivissa s’ha planificat la Unitat d’Atenció Intermèdia a l’edifici J de l’Hospital Can Misses i també s’han subscrit convenis amb el Consell Insular d’Eivissa.

[Font: Conselleria de Salut. 27/02/2019]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*06/05/2019 noticiasmallorca.es - El nuevo centro hospitalario de Felanitx tendrá un total de 8.972 m2 y cien habitaciones dobles de uso individual.
*
27/02/2019 diariodemallorca.es - El nuevo Hospital de Felanitx costará alrededor de diez millones de euros.

Notícies relacionades a Infosalut
*19/02/2019 - Licitació del concurs d’idees del nou Hospital de Llevant
*05/02/2019 - Construcció del nou hospital d’atenció intermèdia del Sector Sanitari de Llevant.

Notícies relacionades