Categoria: Estudis i projectes

Salut i Educació posen en marxa el segon estudi de prevalença de l’obesitat infantil i juvenil de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

4357La consellera de Salut, Patricia Gómez, i el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, han presentat el segon Estudi de Prevalença de l’Obesitat Infantil i Juvenil (EPOIB II), que la Direcció General de Salut Pública i Participació i la Direcció General d’Innovació i Comunitat Educativa posen en marxa enguany en els centres educatius de les Illes Balears.

L'estudi EPOIB II, que s’emmarca en l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Vida Activa de la Direcció General de Salut Pública, permetrà obtenir dades actualitzades i representatives de la prevalença de sobrepès, obesitat i baix pes de la població infantil i juvenil de les Illes Balears, així com informació sobre els seus hàbits d’alimentació i vida activa.

Patricia Gómez ha explicat que és necessari conèixer la prevalença de l’obesitat i els hàbits d’alimentació i d’activitat física dels infants i adolescents de la nostra comunitat per emprendre accions específiques en educació sanitària i prevenció. Fer als més joves responsables de la seva salut des dels seus primers anys és una inversió de futur. Es pot tenir una població més sana ensenyant als infants a incorporar hàbits de vida saludables. Ha recordat també que el primer estudi es va desenvolupar fa més de 10 anys, durant el curs 2004-2005.

A l'estudi, es preveu que hi participin 2.855 alumnes de 1er i 6è curs de primària i de 4t d'ESO, amb més ponderació per a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera, de forma que es tengui una mostra més representativa de les quatre illes. Hi participaran 1.194 infants de Mallorca, 781 de Menorca i 880 d'Eivissa i Formentera, pertanyents a 91 centres educatius que han estat seleccionats de manera aleatòria per formar part de l'estudi.

Martí March ha destacat que per fer programes eficaços es necessita informació clara, que és la que proporcionarà aquest estudi, de manera que es puguin prendre mesures per millorar la salut dels estudiants. També ha comenta que les administracions han de treballar per millorar la qualitat  de vida dels ciutadans i cada vegada hi ha més preocupació sobre l’obesitat a tots els països desenvolupats. En aquest sentit, amb aquest estudi i les mesures que se’n derivaran, el que volen és que els estudiants tenguin els hàbits saludables adequats i, per això, les escoles són clau.

El treball de camp de l’EPOIB II, que es desenvoluparà entre els mesos de febrer i maig, inclou la presa de mesures antropomètriques dels infants participants, prèvia autorització dels pares o tutors.

Professionals sanitaris dels centres de salut adscrits a cada centre escolar recolliran aquestes dades de manera individual i les trametran al Servei de Promoció de la Salut de la Direcció General de Salut Pública, on es registrarà la informació i es calcularà l’índex de massa corporal (IMC) dels infants. També es recolliran dades sociodemogràfiques dels alumnes i es calcularà l'IMC dels pares i mares, que hauran d'aportar les dades del seu pes i alçada.

L'estudi també inclou per als alumnes més grans de l'estudi, de 6è i 4 d'ESO, tres qüestionari en línia amb preguntes sobre els seus hàbits d'alimentació i activitat física. Aquests qüestionaris seran ràpids d'emplenar i s'oferiran en català, castellà i anglès. Es faran en horari lectiu i seran conduïts pel professorat. Cada alumne rebrà els resultats obtinguts sobre els seus hàbits juntament amb unes sèrie de recomanacions basades en els resultats.

A partir del mes de maig s’avaluaran i interpretaran totes les dades recollides amb la previsió de publicar l’estudi el darrer trimestre de 2017.

També han assistit a l’acte de presentació la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos, i el director general d’Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas.

[Font: Conselleria de Salut. 06/02/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]

*07/02/2017 Diario de Mallorca - Más de 2.800 alumnos de 91 escuelas participan en un estudio sobre la obesidad infantil y juvenil.
*
07/02/2017  Periodico de Ibiza y Formentera - Elaboran un estudio para conocer el alcance de la obesidad infantil y juvenil en Baleares.
*07/02/2017 Ultima Hora - Elaboran un estudio para conocer el alcance de la obesidad infantil y juvenil en Baleares.
*07/02/2017 menorca.info - Elaboran un estudio para conocer el alcance de la obesidad infantil y juvenil en Baleares.
*06/02/2017 noudiari.es - 880 escolares pitiusos participan en un estudio sobre obesidad infantil.
.
*06/02/2017 noticiasmallorca.es
 - Cerca de 3.000 estudiantes participan en un estudio de prevalencia de obesidad infantil y juvenil de Baleares.