Categoria: Estudis i projectes

Nefrologia de Son Llàtzer i l'IdISBa han publicat un article sobre fosfats d'origen vegetal, fitat i calcificacions patològiques en la malaltia renal crònica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

epr15El Servei de Nefrologia de l'Hospital Son Llàtzer i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) han publicat un article sobre els fosfats d'origen vegetal, fitat i calcificacions patològiques en la malaltia renal crònica. També hi han participat el IUNICS i els Laboratoris Sanifit.

Juan Manuel Buades, nefròleg de l'Hospital Son Llàtzer; i Pilar Sanchís, investigadora de l'IdISBa, han publicat un article amb el títol "Fosfatos de origen vegetal, fitato y calcificaciones patológicas en la enfermedad renal crónica" a la revista Nefrología.

El fitat o myo-inositol-1,2,3,4,5,6-hexakis dihidrogenofostato (InsP6) és un compost fosforat d'origen natural que és present en nombrosos aliments, principalment en llegums, cereals integrals i fruits secs. Els pacients amb malaltica renal crònica (ERC) experimenten una mortalitat per malaltia cardiovascular fins 30 vegades major que la població en general. Les calcificacions vasculars (CV) contribueixen directament en la morbimortalitat general, i de forma especial en l'ERC. Aquesta elevada mortalidad es deu, en part, a l'elevació en els nivells de fòsfor en sang. Per això, el control de fòsfor en la dieta és fonamental. El fòsfor dietètic  es pot classificar en funció de la seva estructura en fòsfor orgànic (origen vegetal i animal) i inorgànic (conservants i aditius). El fòsfor d'origen vegetal (llegums i fruits secs), principalment associat a InsP6, és menys absorbible pel tracte gastrointestinal humà, essent la biodisponibilitat del fòsfor procedent d'aquests aliments molt baixa. Dades recents indiquen que la restricció imposada d'aliments que contenen fosfats vegetals pot comprometre l'aport adequat de nutrients que tenen un efecte beneficiós en la prevenció d'episodis cardiovasculars, com pot ser la fibra o al propi InsP6 present en fruits secs i llegums. Estudis experimentals en animals i observacionals en humans sugereixen que el InsP6 poden prevenir la litiasi, les CV i protegir de l'osteoporosi. En conclusió, els autors creuen necessari realitzar estudis prospectius per a elucidar els possibles beneficiosos i riscos d'una dieta rica en fitat (InP6) en la ERC o del seu ús com a fàrmac intravenós en pacients en hemodiàlisi.

Referència de l'article
Buades Fuster JM, Sanchís Cortés P, Perelló Bestard J, Grases Freixedas F. Fosfatos de origen vegetal, fitato y calcificaciones patológicas en la enfermedad renal crónica. Nefrología [Internet]. 2017 Jan;37(1):20–8.
Text complet | PubMed | Enllaços Bibliosalut
 

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut]