Categoria: Estudis i projectes

Atenció Primària de Mallorca i l'IdISBa han publicat un article en què s'analitza la combinació del tractament LAMA/LABA en la seguretat cardiovascular de pacients amb MPOC

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

epr570La Unitat de Recerca Respiratòria d'Atenció Primària de Mallorca i l'Institut d'Investigació de les Illes Balears (IdISBa) han participat en un assaig aleatori controlat i uns estudis observacionals de la pràctica diària en l'avaluació de la seguretat cardiovascular de la teràpia amb broncodilatadors en la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). També hi han participat el Red Cross Maingau Hospital, el GSK Stockley Park, la University of Manchester i el BHF Centre for Cardiovascular Science.

Miguel Román Rodríguez, investigador de la Unitat de Recerca Respiratòria d'Atenció Primària de Mallorca i de l'IdISBA, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Randomized controlled trials and real-world observational studies in evaluating cardiovascular safety of inhaled bronchodilator therapy in COPD" a la revista International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disesase.

Els broncodilatadors antagonista muscarínic de llarga acció (LAMA) o β2-agonista de llarga acció (LABA) i la seva combinació es recomanen per al tractament de manteniment en MPOC. Encara que l'eficàcia del LAMAs i LABAs està ben establerta a través dels assaigs controlats aleatoris (RCTs), encara queden preguntes respecte a la seva seguretat cardiovascular. A més, mentre la seguretat de la monoteràpia amb LAMA i LABA s'ha estudiat àmpliament, manquen dades de la teràpia de combinació LAMA/LABA, i la majoria dels estudis que s'han realitzat en seguretat cardiovascular de la teràpia de combinació de LAMA/LABA no s'han dissenyat especificament per avaluar-ho. L'avaluació de la seguretat cardiovascular per tractaments de la MPOC és important perquè molts pacients amb MPOC tenen comorbiditats cardiovasculars subjacents. Així tot, comorbiditats cardiovasculars severes sovint són criteris d'exclusió per RCTs, contribuïnt a una manca de validació externa i generalització. Els estudis observacionals de la pràctica diària són una altra eina per avaluar l'efectivitat de les teràpies de MPOC en una població més ampla de pacients i pot millorar les limitacions de la validació externa dels RCTs. S'examina el que ja es coneix segons la seguretat cardiovascular i cerebrovascular de la teràpia de combinació LAMA/LABA dels RCTs i els estudis observacionals de la pràctica diària, i s'exploren els avantatges i limitacions de les dades derivades de cada tipus d'estudi. Es va descriure també un estudi prospectiu en curs, observacional, estudi de seguretat posterior a l'autorització comparativa de la teràpia de combinació de LAMA/LABA (umeclidinium/vilanterol) i LAMA monoteràpia (umeclidinium) davant tiotropi, amb un enfocament en els mèrits relatius del disseny d'estudi.

Referència de l'article

Kardos P, Worsley S, Singh D, Román-Rodríguez M, Newby DE, Müllerová H. Randomized controlled trials and real-world observational studies in evaluating cardiovascular safety of inhaled bronchodilator therapy in COPD. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2016;11:2885–95.
Text complet | PubMed | Enllaços Bibliosalut
 

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut]