Categoria: Estudis i projectes

L'IdISBa participa en una anàlisi del finançament de la indústria alimentària i la investigació sobre nutrició i salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

cc-epr344L'Institut d’Investigació Sanitària de Balears ha participat en un article sobre el finançament de la indústria alimentària i la investigació epidemiològica sobre nutrició i salut. També hi han participat el CIBERESP, la Universitat Miguel Hernández, l'ISABIAL - Fundación FISABIO, la Universitat d'Oviedo, el CIBERobn, la Universitat de Navarra i la Harvard TH Chan School of Public Health.

Dora Romaguera, investigadora de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "La financiación de la industria alimentaria y la investigación epidemiológica sobre nutrición y salud" a la revista Gaceta Sanitaria.

L'interès de la indústria alimentària per finançar investigacions en temes de nutrició i salut no es limita només a l'avançament científic. Algunes revisions sistemàtiques han posat de manifest un biaix en les conclusions dels estudis que havien rebut finançament de la indústria alimentària, particularment quan comunicaven els efectes de les begudes ensucrades. En aquest context, coincidint amb la XXXIV Reunión Científica de la Sociedad Española de Epidemiología, el Grup de Nutrició d'aquesta societat, va organitzar una taula temètica titulada Indústria alimentària i investigació epidemiològica per abordar el tema de la conveniència o no que la indústria alimentària financi directament projectes d'investigació, i els possibles conflictes d'interessos quep oden derivar-se d'aquest finançament. Tots els participants, varen coindicir en la necessitat de garantir el rigor i la qualitat necessaris en els estudis, i la seva realització de forma independent del finançament rebut, per evitar biaixos que duguin a una pèrdua de credibilitat dels resultats de les investigacions pels possibles conflictes d'interessos. El Dr. Pérez Farinós i la Dra. Romaguera varen coincidir en que una forma d'evitar conflictes d'interessos era impedir que la indústria finançara projectes d'investigació; la Dra. Marcos i el Prof. Martínez Gonzáles varen indicar la conveniència d'establir mecanismes per evitar que el finançament de la indústria influeixi tant en la distribució de fons entre grups i institucions com en l'anàlisi i els resultats de les investigacions per garantir al màxim la independència dels investigadors, així com la seva ètica professional.

Referència de l'article
Navarrete-Muñoz EM, Tardón A, Romaguera D, Martínez-González MÁ, Vioque J. La financiación de la industria alimentaria y la investigación epidemiológica sobre nutrición y salud. Gac Sanit. 5 Jun 2017.
Text complet | PubMed | Enllaços Bibliosalut
 

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Felix Triller / Yogurt / CC-by-sa-2.0]