Categoria: Estudis i projectes

Atenció Primària de Mallorca i l'IdISBa participen en un estudi sobre la millora del tractament de la MPOC en dones

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

epr998El Centre de Salut Son Pisà i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un article sobre la millora l'atenció de les dones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). També hi han participat la University of Crete, la Uppsala University, la Edinburgh Clinic i la Italian Interdisciplinary Society for Primary Care.

Miguel Román Rodríguez, metge de medicina familiar i comunitària del Centre de Salut Son Pisà, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Call to action: improving primary care for women with COPD" a la revista NPJ Primary Care Respiratory Medicine.

En aquest article, basat en les troballes d'una cerca bibliogràfica exhaustiva, es discuteix la càrrega significativa i creixent de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) en dones de tot el món. La MPOC afecta tant a dones com a homes en igual mesura. Malgrat això, encara hi ha una percepció obsoleta de la MPOC com una malaltia dominada per homes. L'atenció primària juga un paper central en la vigilància de l'atenció multidisciplincar de les dones amb MPOC. Moltes dones amb MPOC tarden en demanar assistència mèdica, per mor de la por de l'estigmatització o perquè no tenen símptomes com "la tos d'un fumador". La millora de la conscienciació és important per animar les dones amb símptomes a demanar consell abans. Una vegada que es demana ajuda, els metges d'atenció primària han de tenir coneixements dels matisos de la MPOC en dones per evitar un mal o tardà diagnòstic, ambdós dels quals són més comuns en dones amb MPOC que en homes, al maneig subseqüent es podrien considerar temes específics del gènere, com les incidències diferencials de condicions comòrbides, una càrrega de símptomes potencialment més elevada i un major risc d'exacerbacions. El tractament de la MPOC i el maneig del cessament del tabaquisme podria adaptar-se al pacient i revisar-lo regularment per optimitzar els resultats. Finalment, l'educació hauria de ser una part integral de la gestió de la MPOC en dones i podria ajudar a empoderar-les per prendre el control de la malaltia.

Referència de l'article
Tsiligianni I, Román-Rodríguez M, Lisspers K, LeeTan T, Infantino A. Call to action: improving primary care for women with COPD. npj Prim Care Respir Med [Internet]. 2017;27(1):11.
Text complet | PubMed | Enllaços Bibliosalut
 

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut]