Categoria: Estudis i projectes

L'IB-Salut, Atenció Primària de Mallorca i la Conselleria de Salut publiquen un article sobre l'atenció a la cronicitat a Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

cc-epr455El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut), Atenció Primària de Mallorca i la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears han publicat un article sobre l'atenció a les persones amb malalties cròniques a les Illes Balears.

Gabriel Moragues Sbert, metge de família del Centre Coordinador d'Atenció a la Cronicitat de l'IB-Salut; Francisco Miguel Albertí Homar, coordinador d'Atenció a la Cronicitat i Sociosanitari de l'IB-Salut; Estefanía Serratusell Sabater, infermera i economista del Centre Coordinador d'Atenció a la Cronicitat de l'IB-Salut; Angélica Miguélez Chamorro, subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents; Juli Fuster Culebras, director general de l'IB-Salut; Nacho García Pineda, director assistencial de l'IB-Salut; M. Eugènia Carandell Jäger, cap del Gabinet Tècnic de l'IB-Salut; Mercè Llagosera Pagès, coordinadora autonòmica de l'Estratègia de Cures Pal·liatives a les Illes Balears; Carlos Serrano Jurado, infermer del Centre Coordinador de Cures Pal·liatives; Patricia Gómez Picard, consellera de Salut del Govern de les Illes Balears; Manuel Palomino Chacón, secretari general de l'IB-Salut; M. Lucía Moreno Sancho, coordinadora del Programa Pacient Actiu de l'IB-Salut; Elena Duro Robles, subdirectora d'Atenció Primària i Urgències Extrahospitalàries de l'IB-Salut; Carlos Villafàfila Gomila, subdirector de Cures i Atenció a l'Usuari de l'IB-Salut; Francisco A. Cárceles Guardia, subdirector d'Hospitals de l'IB-Salut; han publicat l'article amb el títol "Atención a las personas con enfermedades crónicas en el Servicio de Salud de las Illes Balears" a la revista Actas de Coordinación Sociosanitaria.

L'envelliment i l'augment de l'esperança de vida juntament amb la presència de malalties cròniques, a més dels canvis estructurals familiars i socials dels darrers 20 anys, han posat en evidència noves necessitats de les persones que pateixen malalties cròniques. El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) impulsa un nou model integral d'atenció proactiu i coordinat, dirigit a les persones amb malalties cròniques complexes. Es proposen canvis en la gestió i l'organització de tots els àmbits assistencials per tal de centrar l'atenció en la persona i afavorir la participació activa del pacient en el seu procés de salut-malalatia. En aquest nou model són clau: la identificació dels pacients mitjançant els grups de morbilitat ajustats, els Sistemes d'Informació, el treball en equip multidisciplinar, la valoració multidimensional, el pla de cures individualitzat, l'atenció domiciliària i la coordinació eficaç.

Es passa de la gestió de la malaltia a la gestió del cas, assegurant unes cures professionals i coordinades, amb un ús eficient dels recursos.

Referència de l'article
Moragues Sbert G, Albertí Homar FM, Fuster Culebras J, García Pineda N, Carandell Jägger ME, Llagostera M, et al. Atención a las personas con enfermedades crónicas en el Servicio de Salud de las Islas Baleares. Actas Coord Sociosanitaria. 2017;20:67–83.
Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Fernando Urbano / Wheelchair Springtime Gang / CC BYND 2.0]