Categoria: Estudis i projectes

Atenció Primària de Mallorca participa en un estudi sobre el factor de transcripció neuroprotectora ATF5 en la malaltia de Huntington

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

epr1021La Gerència d'Atenció Primària de Mallorca ha participat en un article on s'explica com el factor de transcripció neuroprotector ATF5 disminueix i és aïllat en inclusions de poliglutamina en la malaltia de Huntington. També hi han participat el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, l'Institut de Biomedicina de Sevilla, l'Hospital Universitari Virgen del Rocío, el CSIC, la Universitat de Sevilla, el CIBERNED i la Universitat Autònoma de Madrid.

Jesús F. Torres Peraza, metge de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "The neuroprotective transcription factor ATF5 is decreased and sequestered into polyglutamine inclusions in Huntington's disease" a la revista Acta Neuropathologica.

L'ATF5 és un factor de transcripció de resposta a l'estrès induït per diferents estressors com dejuni, limitació d'amino-àcids, cadmi i arsenit. L'ATF5 és també induït, i promou la transcripció de gens blancs antiapoptòtics com el MCL1, durant la resposta a la proteïna desplegada (UPR) desencadenada per estrès del reticle endoplasmàtic. Al cervell, els nivells alts d'ATF5 es troben als gliomes i també a les cèl·lules progenitores neurals, les quals necessiten disminuir els seus nivells d'ATF5 per a la diferenciació en neurones madures o glies. Això permetia pensar inicialment que l'ATF5 no s'expresa en les neurones adultes. Més recentment, es va informar que l'expressió neuronal basal de l'ATF5 en els cervell dels ratolins adults i la seva inducció neuroprotectora durant el UPR en un model de ratolí d'estat epilèptic. Aquí es volia explorar si l'ATF5 s'expressa també per neurones en el cervell humà tant en condicions basals i en malaltia de Huntington, on l'UPR s'ha descrit per ser parcialment perjudicat per un processament defectuós d'ATF6.

Referència de l'article
Hernández IH, Torres-Peraza J, Santos-Galindo M, Ramos-Morón E, Fernández-Fernández MR, Pérez-Álvarez MJ, et al. The neuroprotective transcription factor ATF5 is decreased and sequestered into polyglutamine inclusions in Huntington’s disease. Acta Neuropathol. 31 Ago 2017
PubMed | Enllaços Bibliosalut

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut]