Categoria: Estudis i projectes

Professionals d'Infermeria de Manacor publiquen un article sobre la utilitat de l'eina NECPAL per a la detecció de necessitats d'atenció pal·liativa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

ins epr442Professionals d'Infermeria de l'Hospital de Manacor han publicat un article sobre la utilitat de l'eina NECPAL per a la detecció de necessitats d'atenció pal·liativa en persones amb malaltia crònica avançada.

Miguel Ángel Rodríguez Calero, infermer de la Unitat de Qualitat de l'Hospital de Manacor, i Joana Maria Julià Mora, infermera de l'Equip de suport hospitalari d'atenció pal·liativa de l'Hospital de Manacor, han publicat l'article amb el títol "¿Es eficaz la herramienta NECPAL para la detección de necesidades de atención paliativa en personas con enfermedad crónica avanzada?" a la revista Evidentia.

Encara que el model actual predominant en cures pal·liatives se centra en l'atenció al pacient amb càncer, aquestes cures s'haurien d'estendre a persones amb qualsevol tipus de condició crònica avançada amb l'objectiu de millorar la seva qualitat de vida independentment del lloc en què es prestin serveis sanitaris.

Definir la prevalença de la necessitat de cures pal·liatives com a problema de salut és essencial per a la planificació d'accions de salut pública dirigides a aquestes persones. L'eina NECPAL CCOMS-ICO© és el primer intrument creat en espanyol per a la identificació de pacients amb necessitat de cures pal·liatives. Aquest instrument s'ha utilitzat en un programa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Servei Català de Salut per a la medició directa de les necessitats pal·liatives de la població, la qual cosa permetrà avaluar l'adequació i provisió de serveis.

L'objectiu d'aquest article era determinar la prevalença de pacients amb malaltia crònica avançada i pronòstic de vida limitat que necessiten cures pal·liatives, mitjançant directa i identificació per professionals sanitaris. També es proposa descriure les principals característiques d'aquests pacients i l'àmbit assitencial en què són atesos.

Referència de l'article
Rodríguez Calero Miguel Ángel; Julià-Móra JM. ¿Es eficaz la herramienta NECPAL para la detección de necesidades de atención paliativa en personas con enfermedad crónica avanzada? Evidentia. 2017.

Enllaços Bibliosalut

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]