Categoria: Estudis i projectes

Una professional d'Infermeria de Can Misses ha participat en un article sobre violència al personal d'infermeria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

cc epr492Una professional d'Infermeria de l'Hospital Can Misses ha participat en un article sobre la violència al personal d'infermeria al Servei d'Urgències. També hi han participat el Complex hospitalari universitari insular materno-infantil, la Universitat de Jaén i la Universitat de Granada.

Alba Magdalena Avilés Guzmán, infermera de l'Hospital Can Misses, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Violencia hacia el personal de enfermería en urgencia" a la revista Paraninfo Digital.

La violència al personal sanitari està prenent una gran importància en l'actualitat, ja que hi ha un gran volum d'incidents violents, encara que són mínims els incidents dels quals ens assabentam. De fet, gairebé un 25 % de la violència laboral correspon a l'àmbit sanitari.

L'agressió la podem definir com una acció o comportament no desitjat amb la finalitat d'agredir, amenaçar o intimidar al que la pateix, incloent l'agressió física, l'agressió verbal amenaçant, intimidatòria o abusiva.

Habitualment, on es produeixen més agressions és en el Servei d'Urgències, Emergències i en el Servei de Psiquiatria. És per aquest motiu que augmenta el número de persones amb seqüeles psicològiques, com per exemple la depressió, incrementant-se en un 18 % entre l'any 2005 i 2015 segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i això pot conduir a la discapacitat.

El personal d'infermeria és un dels col·lectius més afectats, encara que la resta de categories sanitàries també estan exposades, amb la qual cosa l'Organització Internacional del Treball (OIT) assenyala que els professionals estan sotmesos a un alt nivell d'estrès i a un alt risc de violència en els seus distints tipus, i això afecta al rendiment i a la qualitat de l'assistència per part del professional al pacient, disminuint la productivitat i la motivació, així com la satisfacció personal i empitjorant la imatge de la institució.

Per això, és fonamental que es facin estratègies d'intervenció útils, protocols organitzats per sindicats i l'Associació Nacional per a la seguretat integral en centres hospitalaris. Es fa necessària una major formació del personal sobre la gestió d'aquestes situacions i plantejar mesures de protecció una vegada identificades les àrees més conflictives, per al seguiment, control i declaració de les agressions físiques al personal sanitari.

L'article planteja com a objectiu que s'hauria d'analitzar la violència al personal sanitari, el percentatge de professionals víctimes d'actes violents a urgències i emergències, les causes amb major prevalença que van motivar l'agressió que es va dur a terme i les mesures a adoptar en aquest tipus de casos.

Referència de l'article
Avilés Guzmán AM, Bueno Gómez M, Martos Cabrera MB, et al. Violencia hacia el personal de enfermería en urgencias. Rev Paraninfo Digit. 2017.
Enllaços Bibliosalut

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Pxhere / CC0 Domaine public]