Back Estàs aquí:Home Investigació Notícies d'investigació Estudis i projectes Investigadors de l'IdISBa participen en un projecte finançat pel National Institute of Health

Investigadors de l'IdISBa participen en un projecte finançat pel National Institute of Health

L’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), la Universitat Emory dels Estats Units, la Universitat de Navarra i la Fundació Basca d'Innovació i Investigació Sanitària rebran més de dos milions de dòlars de pressupost (2.502.662 $) del National Institute of Health (NIH) pel projecte “Efecte d’una intervenció intensiva en el substrat de la fibril·lació auricular”, liderat per Alvaro Alonso, investigador principal (IP) de la Universitat Emory.

En el projecte participen investigadors de dos grups de l’IdISBa: la Dra. Dora Romaguera (co-IP a l’IdISBa), el Dr. Miquel Fiol, de l’àrea d'Epidemiologia Clínica i Salut Pública, el Dr. Carlos Fernández Palomeque, la Dra. Elena Fortuny i la Dra. Marta Noris, de l’àrea de Malalties Respiratòries i Cardiovasculars.

L’objectiu de l'estudi és la fibril·lació auricular (FA) que és l'arítmia cardíaca més freqüent. Actualment no hi ha mesures eficaces preventives per a la reducció del risc de FA en la població general. De fet, estudis epidemiològics suggereixen que l'obesitat és un factor de risc per al desenvolupament de la fibril·lació auricular.

En aquest estudi es proposa utilitzar dades recollides en l'assaig PREDIMED PLUS per explorar amb detall l'efecte d'una intervenció per pèrdua de pes enfocada en una dieta mediterrània amb restricció d'energia, activitat física, i teràpia del comportament en el risc de desenvolupar FA i en biomarcadors del substrat de FA.

La tasca encomanada als investigadors de l’IdISBa és la creació d’un laboratori core d’ecocardiografia i electrocardiografia per gestionar i interpretar els ecocardiogrames i electrocardiogrames generats a l’assaig PREDIMED PLUS, amb l’objectiu de facilitar l’estudi del substrat de la fibril·lació auricular.

La dotació econòmica per a tot el consorci estarà repartida en quatre fases. Per a l’any 2018, la xifra serà de $ 680.997 (subjecte al progrés satisfactori del projecte i disposició pressupostària: $ 609.529 per al 2019; $ 608.693 per al 2020; $603.443 per al 2021).

[Font: Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears. 08/05/2018]

[Foto: Saint Louis University Madrid Campus

/ Laboratory / CC BY­ND 2.0 ]