Categoria: Estudis i projectes

Urologia de Son Espases i l'IdISBa publiquen un article sobre la funció etiopatogènica de la infecció urinària en la nefrolitiasi

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

epr1134El Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) han publicat un article sobre la funció etiopatogènica de la infecció urinària en la formació de la nefrolitiasi.

José Luis Bauzá, Enrique Pieras, Valentí Tubau, Jorge Guimera, Xavier Sabaté, uròlegs de l'Hospital Universitari Son Espases; i Fèlix Grases, investigador de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Urinary tract infection's etiopathogenic role in nephrolithiasis formation" a la revista Medical Hypotheses.

La urolitiasi té una alta prevalença i nivell de recurrència, especialment en països desenvolupats, i és un problema de salut pública important amb un alt cost socioeconòmic. Hi ha diverses causes per a la urolitiasi, inclosa la infecció del tracte urinari (ITU). Les pedres d'infecció (compostes principalment d'estruvita) s'associen amb infeccions renals per producció de la bactèria de la ureasa. No obstant això, es coneix poc sobre el paper de les ITU en la formació de les pedres que aparentment no estan relacionades amb la infecció. Es va plantejar la hipòtesi que les ITU promouen la formació de certes urolitiasis, les quals semblen ser pedres no infeccioses. Alguns estudis recents han informat de la presència de creixement bacterià en cultius de pedres eliminades per procediments endourològics. Aquestes troballes han liderat la hipòtesi que les ITU tenen un paper en la formació de pedres que aparentment no són infeccioses. No es coneix si aquestes ITU promouen la formació de pedres, o si les pedres són infectades després de la formació. Alguns estudis in vitro i anàlisis microscòpiques ultraestructurals de la urolitiasi són consistents amb la hipòtesi dels autors. Si la hipòtesi és correcta, podria tenir un gran impacte en el tractament de la urolitiasi, especialment en la identificació primerenca i tractament d'infeccions renals, atès que podria ajudar a prevenir esdeveniments sèptics que amb freqüència amenacen la vida. També podria ajudar a reduir la recurrència de la urolitiasi, i així reduir els costs de l'atenció sanitària. 

Referència de l'article
Bauza JL, Pieras EC, Grases F, Tubau V, Guimerà J, Sabaté XA, et al. Urinary tract infection’s etiopathogenic role in nephrolithiasis formation. Med Hypotheses. 2018;118:34-5.
PubMed | Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut]