Categoria: Estudis i projectes

L'IdISBa publica un estudi en el que s’identifiquen els receptors de estrògens GPER i ERα com els responsables de l’activació de la funció mitocondrial per part dels estrògens en els adipocits inflamats

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

epr1255Investigadors de la UIB membres de l’Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i del CIBERobn han realitzat un estudi, en col·laboració amb la Universitat de Cambridge, sobre els mecanismes moleculars implicats en els efectes antiinflamatoris de l’estradiol al teixit adipós. L’article conclou que la principal hormona sexual femenina du a terme els seus efectes protectors millorant el funcionament dels mitocondris en adipòcits inflamats, a través del receptor d’estrògens acoblat a la proteïna G (GPER) i del receptor d’estrògens alfa (ERα) mitjançant un mecanisme en el que participa la proteïna quinasa A.

Marco Bauzá Thorbrügge, Bel M. Galmés Pascual, Miquel Sbert Roig, Magdalena Gianotti, Isabel Lladó i Ana M. Proenza, investigadors de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "GPER and ERα mediate estradiol enhancement of mitochondrial function in inflamed adipocytes through a PKA dependent mechanism" a la revista The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

En l’obesitat el teixit adipós està inflamat i la seva funció secretora alterada, la qual cosa afecta negativament a tot l’organisme. Prèviament, aquest mateix grup de recerca (Grup de Metabolisme Energètic i Nutrició, GMEIN) havia descrit, a diversos tipus cel·lulars, que l'estradiol millorava el funcionament dels teixits mitjançant els seus efectes sobre la funció mitocondrial, però es desconeixien els intermediaris moleculars implicats en aquests efectes. Es va dissenyar un estudi in vitro amb adipòcits tractats amb factors inductors d’inflamació amb l’objectiu d’investigar la contribució dels tres receptors d’estrògens (ERα, ERβ i GPER) en els efectes beneficiosos de l’estradiol sobre la funció mitocondrial i l’estat inflamatori. Els resultats d’aquest estudi podrien ser clau en el desenvolupament de futures estratègies terapèutiques per tractar patologies relacionades amb la síndrome metabòlica com l’obesitat, la diabetis o les malalties cardiovasculars.

Referència de l'article
Bauzá-Thorbrügge M, Rodríguez-Cuenca S, Vidal-Puig A, Galmés-Pascual BM, Sbert-Roig M, Gianotti M, et al. GPER and ERα mediate estradiol enhancement of mitochondrial function in inflamed adipocytes through a PKA dependent mechanism. J Steroid Biochem Mol Biol. Setembre 2018.
PubMed | Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut]