Categoria: Estudis i projectes

La Unitat de Sèpsia de Son Llàtzer participa en un article sobre els aspectes actuals en l'acostament a la sèpsia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

ins epr119La Unitat Multidisciplinar de Sèpsia de la Unitat de Medicina Intensiva de l'Hospital Son Llatzer ha participat en la publicació d'un article sobre aspectes actuals en l'acostament a la sèpsia. També hi han participat diferents centres espanyols.

Marcio Borges Sá, metge de Medicina Intensiva de l'Hospital Son Llatzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Current aspects in sepsis approach. Turning things around" a la Revista Española de Quimioterapia.

La incidència i la prevalença de la sèpsia depenen de les definicions i dels registres que utilitzam i podem estar infravalorant el seu impacte. Fins el 60% dels casos procedeixen de la comunitat i en un 30-60% s'obté informació microbiològica. La seva forma de presentació és, en ocasions, ambígua i pot haver retràs en la seva detecció, sobre tot en població fràgil. La procalcitonina és el biomarcadors més validat per a la sèpsia bacteriana i el que discrimina millor la causa no infecciosa. La presepsina i la pro-adrenomedulina són útils per al diagnòstic primerenc, l'estratificació de risc i el pronòstic en pacients sèptics. La combinació de biomarcadors és encara més útil per aclarir una causa infecciosa que qualsevol biomarcador aïllat. La reanimació amb coloïdes artificials tenen pitjors resultats que els cristaloïdes, especialment en pacients amb insuficiència renal. La combinació de solució salina i cristaloïdes equilibrats s'associa amb un millor pronòstic. L'albúmina només es recomana en aquells pacients que requereixen un gran volum de líquids. Els moderns mètodes moleculars sobre la mostra directa o la identificació per MALDI-TOF sobre hemocultiu positiu han ajudat a acursar els temps de resposta en diagnòstic, a optimitzar el tractament antibiòtic i a facilitar els programes d'optimització. La resposta hemodinàmica en neonats i infants és diferent a la dels adults. En la sèpsia neonatal, la hipertensió pulmonar persistent condueix a un augment de la postcàrrega del ventrícul dret i la insuficiència cardíaca amb hepatomegalia. La hipotensió, la despesa cardíaca deficient amb elevades resistències vasculars sistèmiques (shock fred) són sovint un signe terminal en el shock sèptic. Desenvolupar proves point-of-care ultraràpides (menys de 30 minuts), implementar tecnologies basades en òmiques, big data o seqüenciació massiva o restaurar microbiomes "saludables" en pacients crítics després del tractament són els principals focus d'investigació en sèpsia. Els principals beneficis d'establir un codi de sèpsia són disminuir el temps per aconseguir el diagnòstic i tractament, millorar l'organització, unificar criteris, promoure el treball en equip per aconseguir objectius comuns, augmentar la participació, motivació i satisfacció entre els membres de l'equip i reduir costos.

Referència de l'article
Candel FJ, Borges Sá M, Belda S, Bou G, Del Pozo JL, Estrada O, et al. Current aspects in sepsis approach. Turning things around. Rev Esp Quimioter. 2018;31(4):298-315.
Text complet | PubMed | Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer. Servei de Prevenció]