Categoria: Estudis i projectes

Professionals d'Infermeria de l'IB-Salut, Atenció Primària de Mallorca i l'Hospital Sant Joan de Déu han participat en un article sobre el paper de la infermera gestora de casos

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

ins epr605Professionals d'Infermeria del Servei de Salut de les Illes Balears, de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca i l'Hospital Sant Joan de Déu han participat en un article sobre l'infermeria de pràctica avançada i gestió de casos com a elements imprescindibles en el nou model d'atenció a la cronicitat complexa a Espanya. També hi han participat el Servei Andalús de Salut, el Servei Canari de Salut i l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya.

Angélica Miguélez Chamorro, Infermera de l'IB-Salut; Maria Antònia Font Oliver, Directora d'Infermeria de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca; i Isabel Román Medina, infermera de l'Hospital Sant Joan de Déu, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Enfermería de Práctica Avanzada y gestión de casos: elementos imprescindibles en el nuevo modelo de atención a la cronicidad compleja en España" a la revista Enfermería Clínica.

L'augment de la prevalença de malalties cròniques complexes en totes les etapes de la vida, el progressiu envelliment de la població, la prevalença de multimobilitat, la polimedicació, i la pèrdua d'autonomia, han fet emergir noves necessitats en la societat, a les que l'actual model d'atenció no està donant respostes eficaces ni sostenibles.

Les persones amb malalties cròniques complexes són vulnerables, es van deteriorant a mesura que les malalties progressen i requereixen atencions professionals individualitzats i coordinades, que tenguin en compte la progressió de la malaltia, les transicions i les preferències de les persones.

És imprescindible determinar un nou paradigma d'atenció en el que s'emmarqui els projectes i les accions que s'han d'impulsar per avançar cap a una atenció transversal, de qualitat i sostenible dirigida a les persones amb malalties cròniques complexes i avançades en totes les etapes de la vida.

Diferents estudis demostren que la gestió de casos és un valor afegit en termes de qualitat, seguretat i cost-efectivitat. Però, la seva implementació a Espanya és desigual i heterogènia, no s'ha desenvolupat encara normativa que doni estabilitat a aquesta nova figura infermera.

Referència de l'article
Miguélez-Chamorro A, Casado-Mora MI, Company-Sancho MC, Balboa-Blanco E, Font-Oliver MA, Román-Medina Isabel I. Enfermería de Práctica Avanzada y gestión de casos: elementos imprescindibles en el nuevo modelo de atención a la cronicidad compleja en España. Enfermería Clínica. març 2019;29(2):99-106. doi: 10.1016/j.enfcli.2018.08.005. PubMed PMID: 30219620

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Ariadna Creus i Àngel García. CCIIC]