Back Estàs aquí:Home Investigació Notícies d'investigació Estudis i projectes Biomarcadors de nutrició i salut

Biomarcadors de nutrició i salut

epr1335L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears publica un article sobre els biomarcadors de nutrició i salut. També hi han participat el Ciberobn, la Universitat de les Illes Balears i la Wageningen University.

Catalina Picó, Francisca Serra,Ana María Rodríguez i Andreu Palou, investigadors de l'IdISBa, publiquen l'article amb el títol "Biomarkers of Nutrition and Health: New Tools for New Approaches" a la revista .

El principal repte en els estudis nutricionals és l'avaluació vàlida i confiable del consum de menjar, així com els seus efectes en el cos. Generalment, la mesura del consum de menjar és basat en un autoinforme. Un altre objectiu principal és determinar els efectes biològics dels menjars en el seu impacte en la salut. Els sistemes d'anàlisis de respostes dinàmiques podrien ajudar a identificar els biomarcadors indicatius de consum i efectes en el cos al mateix temps, possiblement en relació a l'estat de la salut/malaltia de l'individu. Aquests biomarcadors podrien ser utilitzats per quantificar el consum i validar els qüestionaris de consum, analitzar les respostes fisiològiques i patològiques a certs components del menjar o dietes, identificar persones amb deficiències específiques en la dieta, donar informació sobre variació interindividual o ajudar a formular dietes personalitzades per aconseguir una salut òptima per fenotipus concrets, actualment coneguda com "nutrició de precisió". En aquest sentit, els acostaments holístics utilitzant mètodes d'anàlisis globals (aproximacions omàtiques), capaç de reunir grans quantitats de dades, sembla ser molt útil per identificar nous biomarcadors i millorar la comprensió del paper del menjar en la salut i la malaltia.

Referència de l'article

Picó C, Serra F, Rodríguez AM, Keijer J, Palou A. Biomarkers of Nutrition and Health: New Tools for New Approaches. Nutrients. 16 maig 2019;11(5). doi: 10.3390/nu11051092. PubMed PMID: 31100942. Text complet
Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Parada de peix al mercat de Pere Garau / CC BY-NC-SA 4.0]