Categoria: Estudis i projectes

Apnea obstructiva del son associada a un pitjor risc clínic-radiològic de l’embòlia pulmonar

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

cc epr152El Servei de Pneumologia i la Unitat d'Investigació de l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació d'un estudi sobre si l'apnea obstructiva del son és associat a un pitjor risc clínic-radiològic de l’embòlia pulmonar. També hi han participat diferents centres espanyols.

Nuria Toledo‐Pons, Alberto Alonso‐Fernández i Mónica de la Peña, pneumòlegs i investigadors de l'Hospital Universitari Son Espases; i Javier Pierola i Antonia Barceló, investigadors de l'Hospital Universitari Son Espases, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Obstructive sleep apnea is associated with worse clinical-radiological risk scores of pulmonary embolism" a la revista Journal of Sleep Research.

L'apnea obstructiva del son provoca un risc d'embolisme pulmonar, però no es coneix de la seva associació amb la severitat de l'embolisme pulmonar. L'objectiu era estudiar si l'apnea obstructiva del son s’associa amb pitjors resultats de gravetat de l’embòlia pulmonar i major extensió de l’obstrucció arterial. En pacients embòlics pulmonars consecutius, es va dur a terme poligrafies i es varen gravar les característiques del son, factors de risc clàssics per embolisme pulmonar i activitat física durant els 6-12 mesos després d'un episodi d'embolisme pulmonar.

Referència de l'article
Toledo-Pons N, Alonso-Fernández A, de la Peña M, Pierola J, Barceló A, Fernández-Capitán C, et al. Obstructive sleep apnea is associated with worse clinical-radiological risk scores of pulmonary embolism. J Sleep Res. 2019;e12871. doi: 10.1111/jsr.12871. PubMed PMID: 30635683

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Betsssssy / Sleeping fine / CC-by-sa-3.0 de]