Categoria: Gestió de la investigació

Una ponència a la FBSTIB obre les portes a la recerca contra el càncer en el camp de la immunoteràpia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) va acollir una ponència sobre l'avanç de teràpies innovadores encaminades a combatre de forma específica alguns tipus de càncer.

Manel Juan, responsable de la Unitat d'Immunoteràpia de l'Hospital Clínic de Barcelona, va presentar les troballes en el camp de la immunoteràpia antitumoral a la sessió científica titulada “Immunoteràpia antitumoral: el CART19 com a mètode d'innovació”.

La ponència va tractar sobre un tipus específic d'immunoteràpia (Chimeric Antigen Receptor T Cells: CART), en la qual es manipulen genèticament les cèl·lules de defensa, limfòcits T, de pacients oncològics afectats de leucèmia amb un doble objectiu: atacar les cèl·lules tumorals existents i perpetuar-se dins de l'individu patrullant per tot el seu cos per eliminar qualsevol cèl·lula leucèmica que aparegui en el futur.

Aquesta tècnica consisteix a extreure els limfòcits que estan en el tumor a través d'una biòpsia, fer que s'expandeixin, és a dir, realitzar una sèrie d'accions per convertir desenes de milers de limfòcits en milers de milions, i tornar-los a introduir en la persona.

“Un gram de limfòcits pot matar deu quilos de tumors”, va explicar el doctor Juan i va afegir que “amb aquest procés s'aconsegueix eliminar els tumors”.

Aquest mètode innovador ha revolucionat el camp oncològic amb respostes antitumorals de més del 90 % en alguns casos, molts d'ells duradors.

L'ambiciós d'aquest tipus de teràpies és que tenen moltes aplicacions, en funció de la manipulació genètica a la qual se sotmetin les cèl·lules del pacient, es poden dirigir a un altre tipus de tumors, com el càncer de mama o de còlon. A més, a nivell experimental ja s'han obtingut resultats positius en malalties que impliquen al sistema immunitari, com per exemple la celiaquia.

L'objectiu d'aquesta conferència va consistir a acostar les novetats de les recerques que la Unitat d'Immunoteràpia de l'Hospital Clínic duu a terme als professionals de la FBSTIB i explorar les possibilitats de col·laboració entre ambdues entitats en projectes futurs.

Trajectòria de Manel Juan

Manel Juan és doctor en Medicina i especialista en Immunologia. Va ser metge adjunt i posteriorment cap de Subprocés al Banc de Sang i Teixits de l'Hospital Germans Trias des del 1996 fins al 2007, any en què es va incorporar com a responsable de la Unitat de Inmunoteràpia del l'Hospital Clínic, càrrec que ocupa actualment.

Al llarg d'aquests anys ha compaginat l'activitat assistencial amb la docent com a professor associat d'Immunologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i com a tutor de residents a l'Hospital Germans Trias i a l'Hospital Clínic.

En l'actualitat és professor associat d'Immunologia a la Universitat de Barcelona i coordinador de l'assignatura de màster “Malalties autoinflamatòries i Immunologia Clínica Avançada”. També és el president de la Comissió Nacional d'Immunologia i membre de la Junta Directiva de la Sociedad Española de Inmunología.

Ha participat en 26 projectes de recerca finançats per agències independents, en 10 com a investigador principal, i ha publicat 75 articles en revistes amb impacte.

[Font: FBSTIB. 07/06/2018]

[Foto: National Cancer Institute / CC BY­ND 2.0 ]