Back Estàs aquí:Home Investigació Notícies d'investigació Noves tecnologies

Noves tecnologies

Vuit nous ecògrafs augmentaran la capacitat diagnòstica dels centres de salut d'Eivissa i Formentera

Tots els centres de salut d'Eivissa i Formentera disposen ja d'ecògrafs nous, segons ha informat la consellera de Salut, Patricia Gómez, que ha explicat que el Servei de Salut de les Illes Balears ha adquirit vuit dispositius d'última generació, set per a Eivissa i un per a Formentera, amb el doble objectiu d'augmentar la capacitat diagnòstica i incrementar l'autonomia dels centres d'Atenció Primària.

Gómez ha visitat el Centre de Salut de Vila acompanyada del director general del Servei de Salut, Juli Fuster; la directora gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Carmen Santos; el director de gestió, Yago Gómez, i els subdirectors mèdic i d'infermeria d'Atenció Primària, Violeta Vega i Jean Philippe Baena, per presentar els nous dispositius.

Llegeix més...

L'IB-Salut aprova la compra de material per fer proves que mesuren la càrrega viral

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) ha aprovat la compra de material per fer proves que mesuren la càrrega viral, com ara reactius, material fungible i cessió d’equips per quantificar el genoma de virus i altres paràmetres de microbiologia molecular en diferents mostres clíniques que es fan als laboratoris de l’Hospital Universitari Son Espases.

Aquestes proves mesuren la càrrega viral, és a dir, quantifiquen la infecció per virus per mitjà de la presència de partícules virals en els fluids corporals. Això permet quantificar infeccions provocades pel VIH o pels virus de l’hepatitis B i C, i també detectar importants patògens responsables de malalties de transmissió sexual amb importants implicacions en la salut pública. Es tracta de proves moleculars que es duen a terme amb aparells i tecnologies modernes, moltes de les quals són totalment automatitzades, com es fa en altres laboratoris microbiològics d’hospitals de referència.

El valor estimat d’aquest contracte és d’1,7 milions d’euros, amb una durada de dos anys, prorrogable fins a quatre. La tramitació d’aquest concurs permetrà accedir a una tecnologia més avançada, amb un temps de resposta més curt i unes prestacions tècniques més bones.

Llegeix més...

El Servei de Salut aprova la compra del material necessari per fer proves de citologia líquida

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) ha aprovat la compra de reactius, material fungible i la cessió d’equips per fer proves de citologia líquida amb el sistema de lectura automatitzada integrat.

Es tracta d’una tècnica que millora la qualitat del diagnòstic per detectar cèl·lules atípiques o cancerígenes. A més, amb la mateixa mostra es pot fer la determinació del Virus del Papil·loma Humà (VPH) sense haver de citar a la pacient dues vegades.

A l’Hospital Universitari Son Espases es fan unes desset mil citologies cada any, la majoria fan servir aquesta tècnica. Aquesta xifra inclou proves fetes als altres hospitals públics de les Illes Balears, que s’analitzen a l’hospital de referència.

El valor estimat d’aquest contracte és de 2,3 milions d’euros, amb una durada de dos anys, prorrogable fins a quatre.

La citologia líquida és una tècnica més eficaç que la citologia convencional (també anomenada prova de Papanicolau), en la qual les mostres obtengudes raspant la superfície del cèrvix s’estenen en un portaobjectes en una capa irregular i generalment gruixuda, cosa que impedeix veure les cèl·lules de manera individualitzada —o amb prou precisió— en la lectura microscòpica.

Llegeix més...

L'IB-Salut aprova la compra de medidors de glucosa subcutanis

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) ha aprovat la compra de sensors per a pacients amb diabetis que detecten la glucosa en el nivell subcutani. Es tracta del sistema flash de monitoratge de la glucosa, que consisteix en un sensor que s’introdueix en el nivell subcutani i mesura el grau de sucre del teixit intersticial (espai entre les cèl·lules).

Aquest sensor té una vida útil de quinze dies i permet, d’una banda, saber aquesta informació just en el moment en què es fa el control i, d’una altra, comprovar el nivell registrat en les vuit hores anteriors.

Es tracta d’una tecnologia que facilita a alguns pacients amb diabetis un control adequat de la malaltia, de manera que els millora la qualitat de vida. A més, pot ser útil per detectar i intentar evitar les situacions d’hipoglucèmia.

Llegeix més...

L'Hospital Comarcal d'Inca desenvolupa una app per reduir el temps de resposta davant un accident amb múltiples víctimes

L’Hospital Comarcal d’Inca ha desenvolupat una aplicació per a dispositius mòbils que serveix per reduir el temps de resposta davant un hipotètic accident amb múltiples víctimes. Amb aquesta app es pretén actuar de manera ordenada i planificada per tal d’atendre el nombre més alt de pacients possible en un breu lapse de temps i més eficaçment.

Recentment, ha estat guardonada en els prestigiosos Premis Professor Barea, que atorga la Fundación Signo per reconèixer l’esforç d’institucions per implantar sistemes de gestió sanitaris innovadors que permetin donar resposta tant a la sostenibilitat del sistema com a una atenció sanitària de qualitat.

La vicepresidenta del Govern i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquet; la consellera de Salut, Patrícia Gómez, i la directora gerent de l’Hospital Comarcal d’Inca, Soledad Gallardo, han presentat l’aplicació.

Llegeix més...