Back Estàs aquí:Home Investigació Notícies d'investigació Noves tecnologies

Noves tecnologies

Son Espases implanta una nova tècnica per administrar dosis més altes de radiació als tumors

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Son Espases ha implantat una nova tècnica que permet administrar de manera molt precisa dosis molt altes de radiació a petits volums tumorals, mentre que els teixits sans que envolten al tumor reben dosis molt baixes i, per tant, pateixen molt pocs efectes secundaris.

El gran avenç d’aquesta modalitat de tractament —anomenada radioteràpia estereotàctica extracranial (SBRT) o radioteràpia estereotàctica ablativa— s’ha aconseguit traslladant la tècnica de precisió estereotàctica a localitzacions extracranials, fins i tot a aquelles que estan sotmeses a moviments interns fisiològics —com ara els pulmons—, que fins fa poc no s’han pogut beneficiar de l’avantatge d’aquest fraccionament de les dosis. En el cas dels pulmons, aquesta tècnica permet tractar tumors no microcítics de menys de quatre centímetres de diàmetre que no es puguin operar per contraindicació mèdica o per rebuig del pacient.

Llegeix més...

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de Son Espases inicia els tractaments amb radioteràpia estereotàctica extracranial

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Universitari Son Espases va iniciar el passat mes de gener els tractaments amb la modalitat de SBRT, les sigles angleses de Stereotactic Body Radiation Therapy, també anomenada radioteràpia estereotàcica extracranial o radioteràpia estereotàctica ablativa (SABRT).

Aquesta tècnica permet administrar, de manera molt precisa, dosis molt elevades de radiació a petits volums tumorals, mentre que els teixits sans que envolten el tumor reben dosis molt baixes i, per tant, amb molt pocs efectes secundaris.

El gran avenç d’aquesta modalitat de tractament s’ha aconseguit traslladant la tècnica de precisió estereotàctica a localitzacions extracranials, fins i tot a les que estan sotmeses a moviments interns fisiològics, com els pulmons, que fins fa poc no s’havien pogut beneficiar de l’avantatge d’aquests fraccionaments de dosis.

En el cas del pulmó, aquesta tècnica permet tractar tumors pulmonars no microcítics de menys de 4 centímetres de diàmetre que no siguin operables, ja sigui per contraindicació mèdica o pel rebuig del pacient.

Llegeix més...

S'estima que el nou TAC a l'Hospital de Formentera s'instal·larà en el primer semestre de 2018

La presidenta del Govern de les Illes Balears ha visitat l'espai que acollirà el TAC (Tomografia Axial Computarizada) de l'Hospital de Formentera.

Durant aquesta visita ha recordat que “una de les prioritats és millorar l'assistència sanitària i, per això, es considera bàsica la inversió en nous equipaments sanitaris com aquest TAC”. A més, també es treballa en la reducció dels desplaçaments dels pacients de Formentera a Can Misses, a Eivissa, per millorar la seva qualitat de vida i, també, la dels seus familiars.

Les obres d'adequació tindran una durada màxima de tres mesos, és a dir, s'estima que finalitzin abans del 8 de maig, moment a partir del qual començarà la fase d'instal·lació del TAC i formació dels tècnics al llarg d'un mes. L'estimació és que el TAC pugui ser operatiu per a inicis del mes de juny.

Llegeix més...

Diversos serveis de Son Espases participen en les Jornades de Simulació Virtual

El Grup de Simulació Virtual de l’Hospital Universitari Son Espases, coordinat per l’anestesiòleg Leandro Broggi, ha organitzat dues jornades en què s’han exposat equipaments de darrera generació que simulaven intervencions quirúrgiques amb cirurgia laparoscòpica (colecistectomia, histerectomia, nefrectomia, lobectomia).

Han participat en aquestes intervencions professionals de diferents serveis de l'Hospital: Cirurgia General, Ginecologia, Urologia i Cirurgia Toràcica.

Altres serveis com Aparell Digestiu, Pneumologia i Anestesiologia també han efectuat tècniques quotidianes com colonoscòpies, gastroscòpies i broncoscòpies.

Llegeix més...

Son Espases ha aplicat la trombectomia mecànica a 170 pacients amb ictus

L’Hospital Universitari Son Espases ha aplicat la trombectomia mecànica a 170 pacients amb ictus isquèmic. Aquesta tècnica, implantada a l’Hospital el desembre de 2014, permet extreure un trombe als pacients que sofreixen un infart cerebral. Per mitjà d’una punció a l’engonal del pacient, s’introdueix un catèter en el qual s’injecta un contrast que permet detectar amb exactitud l’artèria obstruïda que provoca la falta de circulació al cervell. Durant el procés, el catèter perfora i aspira el trombe, amb la qual cosa es restableix la circulació normal de la sang. Aquesta tècnica de radiologia intervencionista permet recanalitzar la circulació de més del 90 % de les artèries tancades per un ictus. Aquest tractament, aplicat a temps, afavoreix la ràpida recuperació dels pacients i que puguin deixar l’hospital pel seu propi peu. Els pacients candidats a rebre aquest tractament endovascular han d’estar a l’hospital en les primeres sis hores després de l’inici dels símptomes, encara que el pronòstic neurològic és millor com més aviat arribi al centre per ser-hi tractat.

Llegeix més...