Categoria: Noves tecnologies

L'Hospital Can Misses realitza les primeres cirurgies transorals amb làser

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Otorinolaringologia de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha realitzat les dues primeres cirurgies transorals amb làser CO2 i material específic adquirit recentment.

S'ha intervingut quirúrgicament un càncer de cordes vocals i s'ha realitzat una cordectomia, és a dir, s'ha tret la corda vocal afectada sense necessitat d'obrir externament i, posteriorment, s'ha operat a un segon pacient d'un quist de supraglotis. Tots dos pacients es troben bé i estables i es preveu, si no hi ha complicacions, que rebin l'alta aviat.

Les intervencions quirúrgiques han estat dirigides pel Dr. Juan Carlos Amor, expert en cirurgia làser, i també hi han participat, per part del Servei d'Anestèsia, el Dr. Jesús Alonso, les infermeres de l'àrea quirúrgica Elena Rodicio i Sonia Adelantado, i tot l'equip del Servei d'Otorinolaringologia, que a més del Dr. Conill, cap del Servei d'Otorinolaringologia, i del Dr. Amor, està format pels doctors Juan Marí, Antonio Tugores, Isidro Alonso i la Dra. Noemí Conill. El Dr. Joan Carles Amor, que s'ha incorporat recentment a l'Hospital Can Misses, procedeix de l'Hospital Universitari Lucus Augusti a Lugo i es va formar a la Clínica Universitària de Navarra.

Els casos que necessitaven cirurgia transoral amb làser, fins a la data, havien de ser derivats a l'Hospital Universitari Son Espases. Ara l'Hospital Can Misses assumeix aquests casos, que segons el Dr. Luis Conill preveu "fer aproximadament 20 intervencions d'aquest tipus a l'any, amb el salt de qualitat que això suposa ja que la majoria de trasllats a Palma són per a cirurgia làser. S'evitaran voltant de 120 trasllats, tenint en compte que cada pacient ha de desplaçar-se per aquesta intervenció i les seves revisions tres o quatre vegades, a més de l'hospitalització postoperatòria que aconsegueix les dues setmanes".

La cirurgia transoral amb làser és una cirurgia mínimament invasiva per tractar càncers de laringe i orofaringe que té taxes de curació similars a les de la cirurgia oberta i la radioteràpia en determinats pacients, alhora que ofereix una millor preservació dels òrgans i menys seqüeles en aquells casos de càncer de laringe o d'orofaringe d'etapa incipient o intermèdia que són susceptibles de resecció. A causa de que la laringe és essencial per a la parla, la deglució i la respiració, l'eficàcia i l'agressivitat de la teràpia poden afectar la qualitat de vida a llarg termini i les opcions de teràpia futures. En el cas dels pacients amb la malaltia en una etapa incipient, la cirurgia transoral pot proporcionar tant un tractament curatiu com la preservació dels òrgans. En definitiva, la cirurgia transoral amb làser facilita el postoperatori i evita complicacions postquirúrgiques.

En la cirurgia oberta tradicional la intervenció quirúrgica és més agressiva, no només per la laringe sinó per als teixits circumdants, com el cartílag, que després han de ser reconstruïts. La cirurgia oberta està associada al dolor, pèrdua del funcionament normal i llargs temps de recuperació. En contrast amb la cirurgia oberta, en la cirurgia transoral amb làser el cirurgià accedeix al tumor a través de la boca i amb ajuda d'un microscopi realitza la intervenció. S'accedeix per la boca com orifici natural i es provoca el menor dany col·lateral possible.

L'objectiu de la cirurgia transoral amb làser és ressecar tumors laringis i orofaringis provocant un dany mínim als teixits normals i amb una màxima preservació de la funció dels òrgans. D'aquesta manera, el tumor s'extirpa amb un marge quirúrgic el més estret possible.

Aquesta nova tècnica permetrà, segons el Dr. Amor, "realitzar les reseccions de tumors de laringe i faringe i, a més, es podran operar les otosclerosis en pacients amb sordesa, sens dubte un gran avenç, ja que aquests casos podran recuperar l'oïda".

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 18/06/2015]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]