Categoria: Noves tecnologies

Traumatologia de Son Espases aplica una tècnica per evitar el dolor crònic de genoll

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Traumatologia de l'Hospital Universitari Son Espases aplica una tècnica ambulatòria per evitar el dolor crònic de genoll. Aquest procediment, anomenat neurotomia genicular per radiofreqüència freda o refrigerada, consisteix en la realització d'una ablació del nervis que es troben al genoll i que són els que produeixen el dolor.

D'ençà que s'aplica (gener de 2014), el cap de la Unitat de Genoll del Servei de Traumatologia de l'Hospital Universitari Son Espases, Andrés Camprodón, ha tractat amb aquesta tècnica una quarantena de pacients i la majoria d'ells ha notat un alleujament del dolor i una millora considerable de la funció física. L'objectiu és evitar o retardar al màxim la col·locació d'una pròtesi total de genoll.

Majoritàriament, l'osteoartritis o el dolor crònic de genoll es tracta amb cirurgia; però, sovint, no és viable per als pacients que no en són candidats perquè tenen més d'una patologia associada (comorbiditat). A més, hi ha pacients que no són partidaris d'una operació i que prefereixen tractaments no quirúrgics.

El procediment, que es realitza en règim ambulatori, dura quinze minuts aproximadament i consisteix a fer una ablació dels nervis geniculars que provoquen el dolor a través de la radiofreqüència amb una temperatura de 65 graus. Després del procediment, el pacient pot tornar a casa i gaudir d'una qualitat de vida més bona. La funció física millora notablement i es redueix el dolor, la discapacitat i el consum de medicaments. Els estudis demostren una millora en el 80 % dels pacients.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 27/05/2016]

[Foto: IB-Salut]