Categoria: Noves tecnologies

L'Hospital Can Misses du a terme les primeres intervencions de microcirurgia de glaucoma

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera aplica des del novembre de 2016 una nova i revolucionària intervenció quirúrgica per tractar el glaucoma: la microcirurgia de glaucoma. "Es tracta d'una intervenció mínimament invasiva, relativament ràpida i amb una taxa d'èxit alta", afirma el cap del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Can Misses, Javier Fernández.

El glaucoma consisteix en l'augment de la pressió intraocular, que pot fer malbé el nervi òptic i amb això provocar una pèrdua progressiva i irreversible de la visió. L'alteració del camp de visió es produeix pràcticament en tots els casos de manera gradual i indolora, i comença per la part més perifèrica del camp de visió, per la qual cosa en alguns casos no es detecta fins a un estat molt avançat. Segons el doctor Fernández, "la revisió oftalmològica, especialment en el cas tenir-ne familiars afectats, s'ha demostrat com l'eina més bona per a un diagnòstic precoç i un tractament adequat, i així poder aturar la malaltia".

El glaucoma és una de les causes més freqüents de discapacitat visual i ceguesa arreu del món. Segons l'Associació Mundial del Glaucoma, 60 milions de persones al món estan afectades per aquesta malaltia, xifra que podria arribar a superar els 80 milions l'any 2020. A Espanya, entre el 0,5 % i el 4 % de la població pateix glaucoma, però entre les persones de més de 50 anys afecta fins i tot el 5 %.

Els tractaments habituals fins ara consistien a aplicar diàriament col·liris que redueixen la pressió intraocular i en cirurgies invasives en els casos que no responien al tractament mèdic. "Alguns casos requereixen fins a tres col·liris diferents, amb la consegüent incomoditat per al pacient, a més dels efectes secundaris, i en ocasions no n'hi ha prou per abaixar la pressió ocular. Per a aquests pacients aquesta nova intervenció quirúrgica serà revolucionària", assegura Javier Fernández. Fins al moment s'han fet 12 intervencions de microcirurgia de glaucoma, amb les quals s'ha evitat la progressió de la malaltia, la reducció de l'ús de col·liris i l'estabilització de la pressió ocular. L'estimació del cap del Servei d'Oftalmologia és que puguin arribar a superar el mig centenar d'intervencions anuals, atesa la prevalença d'aquesta patologia. "La microcirurgia és una intervenció ambulatòria que no requereix ingrés hospitalari, dura aproximadament 10 minuts i el pacient surt de l'hospital pràcticament sense cap efecte secundari, amb la qual cosa es pot incorporar a les seves rutines immediatament. L'èxit d’aquesta intervenció és molt alt i evita aplicar cirurgies més invasives, que tenen un risc més gran d'ocasionar complicacions".

[Fonts: Servei de Salut de les Illes Balears - Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 17/01/2017]

[Foto: IB-Salut]

*18/01/2017 diariobalear.es - El Hospital Can Misses lleva a cabo las primeras intervenciones de microcirugía de glaucoma.
*18/01/2017 Diario de Ibiza - Primeras operaciones de glaucoma con microcirugía en Can Misses.
*18/01/2017 ibiza.portaldetuciudad.com - El Hospital Can Misses lleva a cabo las primeras intervenciones de microcirugía de glaucoma.
*17/01/2017 Ara Balears - Can Misses ha realitzat dotze operacions de microcirurgia de glaucoma.