Categoria: Noves tecnologies

Endoscòpia Digestiva de Son Espases realitza els 3 primers casos de tractament endoscòpic del diverticle de Zenker

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat d'Endoscòpia Digestiva de l'Hospital Universitari Son Espases, amb la col·laboració del Dr. Enrique de la Morena, cap de servei de Digestiu de l'Hospital La Zarzuela de Madrid, que té una de les casuístiques més elevades en aquest tractament, ha realitzat els 3 primers casos de tractament endoscòpic del diverticle de Zenker amb èxit.

El diverticle de Zenker és un fals diverticle de la unió faringoesofàgica de localització supraesfinteriana produït per la disfunció del múscul cricofaringi, el qual perd la seva capacitat de relaxació durant la deglució. El consegüent augment de la pressió hipofaríngia provoca l'herniació de la mucosa i submucosa faríngies a través del punt feble que constitueix la "dehiscència" de Killian, situada a la paret posterior hipofaríngia entre els músculs tirofaringi i cricofaringi. L'adventícia de la paret diverticular es fusiona amb l'adventícia de la paret esofàgica formant un septe sòlid que separa els dos llums.

La disfàgia orofaríngia, produïda pel defecte de relaxació del múscul cricofaringi, és el símptoma principal i pot arribar a graus severs encara que hi hagi petits diverticles, especialment si s'associen altres alteracions motores deglutòries. Amb el creixement progressiu del diverticle, apareix retenció alimentària amb risc de broncoaspiració. A partir de certa mida, el diverticle i el seu contingut comprimeixen l'esòfag cervical afegint un altre component fisiopatològic a la disfàgia.

El tractament endoscòpic mitjançant endoscopi flexible evita el tractament quirúrgic en pacients sovint d'edat avançada i en mal estat nutricional. La secció del septe del diverticle es realitza en sentit ventrodorsal i s'amplia fins a tallar uns 2/3-3/4 del septe, deixant un marge de seguretat de 5 a 10 mm.

Font: Hospital Universitari Son Espases. Servei de l'Aparell Digestiu. Unitat d'Endoscòpia]

[Foto: Carmen Garrido Durán]