Categoria: Noves tecnologies

Son Espases implanta una nova tècnica per administrar dosis més altes de radiació als tumors

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Son Espases ha implantat una nova tècnica que permet administrar de manera molt precisa dosis molt altes de radiació a petits volums tumorals, mentre que els teixits sans que envolten al tumor reben dosis molt baixes i, per tant, pateixen molt pocs efectes secundaris.

El gran avenç d’aquesta modalitat de tractament —anomenada radioteràpia estereotàctica extracranial (SBRT) o radioteràpia estereotàctica ablativa— s’ha aconseguit traslladant la tècnica de precisió estereotàctica a localitzacions extracranials, fins i tot a aquelles que estan sotmeses a moviments interns fisiològics —com ara els pulmons—, que fins fa poc no s’han pogut beneficiar de l’avantatge d’aquest fraccionament de les dosis. En el cas dels pulmons, aquesta tècnica permet tractar tumors no microcítics de menys de quatre centímetres de diàmetre que no es puguin operar per contraindicació mèdica o per rebuig del pacient.

El 16 % dels càncers de pulmó no microcítics es diagnostiquen en algun estadi inicial, tot i que aquest percentatge augmentarà amb el temps gràcies a l’ampli ús del tomògraf computat (TC) helicoidal per diagnosticar-los. En aquests casos, el tractament d’elecció és la cirurgia, però a causa de la mitjana d’edat dels pacients durant el diagnòstic, que se situa al voltant dels 70 anys, aquests poden presentar comorbiditats (cardíaques, pulmonars o d’una altra índole) que els faci inoperables. Aquest aproximadament 25 % de pacients que no siguin operables per contraindicació mèdica o per rebuig del pacient a la intervenció i que tenguin la indicació corresponent es poden beneficiar d’aquest tipus de tractament radioteràpic, que aconsegueix unes taxes de control local i supervivència comparables a les de la cirurgia.

Tot i que inicialment s’estan tractant amb SBRT aquests tipus de tumors pulmonars, en el futur aquest tractament s’ampliarà a un altre tipus de tumors, també de diàmetre petit.

[Font: Conselleria de Salut. 12/03/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*13/03/2018 Diario de Mallorca - Nueva técnica en Son Espases contra el cáncer.
*12/03/2018 actasanitaria.com - El Hospital Son Espases implanta una técnica para administrar dosis mayores de radiación a tumores.
*12/03/2018 Diari Balears - Son Espases incorpora una tècnica per administrar dosis més altes de radiació als tumors.
*12/03/2018 gentedigital.es - Son Espases implanta una técnica para administrar dosis más altas de radiación a los tumores.
*12/03/2018 noticiasmallorca.es - Son Espases implanta una técnica para administrar dosis más altas de radiación a los tumores.

Notícies relacionades a Infosalut
*28/02/2018 - El Servei d’Oncologia Radioteràpica de Son Espases inicia els tractaments amb radioteràpia estereotàxica extracranial.