Categoria: Noves tecnologies

Digestiu de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera posa en marxa la realització de CPRE

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Aparell Digestiu de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, que dirigeix la Dra. Maite Novella, ha començat a realitzar a Can Misses una intervenció per a la qual fins ara era necessari derivar els pacients als hospitals de referència, Son Espases i Son Llàtzer.

La prova denominada colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE) és una intervenció mixta endoscòpica i radiològica utilitzada per tractar les malalties dels conductes biliars i del pàncrees.

El mes d'agost es van començar a realitzar les primeres proves i fins ara s'han fet 8 procediments. La realització de la prova a Eivissa evitarà uns 100 desplaçaments anuals si es compten els desplaçaments que hi ha hagut en els 2 últims anys.

Les patologies que més freqüentment necessiten la realització d'aquest procediment són la presència de pedres al colèdoc (coledocolitiasi) i la presència d'estretors (estenosi) al colèdoc, aconseguint-ne la resolució mitjançant l'extracció o mitjançant la col·locació de tubs de plàstic o metàl·lics (pròtesis o stents).

Per a la posada en marxa de la CPRE s'han unit els esforços d'un equip multidisciplinari format pel personal mèdic, d'infermeria i auxiliar d'endoscòpia, personal mèdic i d'infermeria de la Unitat de Medicina Intensiva encarregat de la sedació, tècnic de radiologia, informàtica, el treball coordinat dels caps de digestiu (Dra. Maite Novella) i intensius (Dra. Pau Merino), el suport de la direcció i la gerència de l'hospital, i un període de formació per part de l'endoscopista i la infermera d'endoscòpia responsables als hospitals d'Inca, Alcázar de San Juan i Son Espases, i amb el suport fonamental del Dr. Carlos Dolz de l’Hospital Universitari Son Llàtzer i la Dra. Carmen Garrido de l’Hospital Universitari Son Espases.

El Dr. Juan Antonio Lucero Pizones, facultatiu del Servei Digestiu especialitzat en la realització d'aquesta prova, detalla que "la CPRE és una de les formes menys invasives de tractar la patologia obstructiva i litiàsica del colèdoc, fins i tot sent un dels procediments endoscòpics digestius més complicats i no exempta de complicacions".

Maite Novella per la seva part, destaca "el treball en equip de diferents serveis dins l'Hospital Can Misses per posar en marxa aquesta prestació, a més de la col·laboració necessària i imprescindible dels serveis de digestiu dels hospitals de referència de les Balears, Son Espases i Son Làtzer".

Per a Carmen Santos, directora gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, "és una satisfacció dotar l'Hospital de més recursos que evitin trasllats. Augmentar les prestacions i incrementar la nostra capacitat resolutiva redunda finalment en una qualitat assistencial més gran per als pacients de les Pitiüses".

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 03/10/2018]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Què en diu la premsa
*04/10/2018 periodicodeibiza.es - Digestivo amplía sus servicios evitando traslados a Palma.
*04/10/2018 diariodeibiza.es - Una nueva operación de Digestivo evitará cien traslados a Palma.
*03/10/2018 diariodeibiza.es - Digestivo de Can Misses realiza ya una operación que evitará 100 traslados.
*03/10/2018 noudiari.es - La ampliación del servicio de digestivo de Ibiza evitará 100 traslados al año.
*03/10/2018 periodicodeibiza.es - El Hospital Can Misses amplía Digestivo para evitar traslados a Palma.