Back Estàs aquí:Home Salut pública Notícies de salut pública

Salut pública

La campanya #nosiguisase visitarà enguany el doble de municipis que l'any 2016

La Conselleria de Salut informa que la campanya #nosiguisase enguany visitarà el doble de municipis que l’any 2016 amb la idea d’arribar a més joves i contribuir a evitar situacions de risc per a la salut.

L’alcohol, el tabac i el cànnabis són les tres substàncies amb més prevalença de consum a les Illes Balears, tal com recorda la Direcció General de Salut Pública i Participació a través del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB), que aprofita el Dia internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues per fer una crida social i empresarial sobre la importància de prendre mesures i dur a terme actuacions contundents per tal que els menors d’edat no tenguin accés a l’alcohol.

Així, segons els resultats de les Illes Balears de l’enquesta domiciliària (EDADES 2015) del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat sobre l’ús de drogues l’any 2015, que recull informació de persones entre 15 i 64 anys de les illes, l’alcohol, el tabac i el cànnabis són les tres substàncies amb més prevalença de consum. D’acord amb l’enquesta, el darrer any un 84,3 % ha begut alcohol, un 42,6 % ha consumit tabac i un 13,9 %, cànnabis. Com a nota rellevant cal esmentar el consum d’hipnosedants, amb una prevalença del 9,3 %.

Per sexes, en general, la prevalença de consum és més alta en homes que en dones. Destaca la diferència de consum de cànnabis (18,5 % dels homes i 9,1 % de les dones). No obstant això, pel que fa als hipnosedants, la situació s’inverteix i la proporció de dones que en consumeixen (13,9 %) supera la dels homes (5,0 %).

Llegeix més...

Regulació de productes relacionats amb el tabac

El Consell de Ministres ha aprovat el Reial Decret pel qual es regulen determinats aspectes relatius a la fabricació, presentació i comercialització de productes relacionats amb el tabac. Així mateix, s'ha aprovat l'Avantprojecte de Llei pel qual es modifica la Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries enfront del tabaquisme i es regula la venda, el subministrament, el consum i la publicitat de productes de tabac.

D'aquesta forma finalitza la trasposició de la normativa europea de tabac, la Directiva 2014/40/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 3 d'abril de 2014, per avançar en la protecció de la salut dels fumadors de tabac i productes relacionats i, indirectament, dels fumadors passius.

Llegeix més...

La Conselleria de Treball acull una jornada per promoure la salut en l'àmbit laboral

La promoció de la salut en l'àmbit laboral va ser l'objectiu de la jornada organitzada per les conselleries de Treball, Comerç i Indústria i de Salut, celebrada el 14 de juny, a la seu de la Conselleria de Treball.

En aquesta jornada es van abordar temes com la futura Norma ISO 45001 de seguretat i salut en el treball, la seguretat i la salut laboral en empreses familiars o el model AENOR d'empresa saludable.

El conseller de Treball, Iago Negueruela, va inaugurar la jornada, que va comptar amb la intervenció de la directora de Salut Pública i Participació, María Ramos, entre d'altres.

Llegeix més...

Serveis Socials amplia la concertació de places residencials de dependència

La Conselleria de Serveis Socials i Cooperació amplia el concert social del servei residencial obrint un nou procediment per concertar més places a residències privades de les illes, fins a 70 places per a persones en situació de dependencia (60 a Mallorca, priorizant Palma) i 10 a Eivissa, perquè s'incorporin a la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència.

L'import global que es destinarà en aquesta convocatòria és de 588.000 euros.

Així, la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació ha augmentat un total de 334 les places residencials per a persones en situació de dependència durant els anys 2016 i 2017.

Llegeix més...

22.599 persones donaren sang a les Illes Balears el 2016

La directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos, ha visitat l'envelat informatiu i l'autobús de donació de sang que la Fundació Banc de Sang i Teixits va instal·ar a la plaça d'Espanya el 14 de juny, amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang, declarat per l'Organització Mundial de la Salut en la Resolució WHA58.13.

Ramos ha estat acompanyada pel president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, Xavier Cortés; el gerent de la Fundació Banc de Sang i Teixits, Ismael Gutiérrez, i el director tècnic del Banc de Sang, Enrique Girona.

El Dia Mundial del Donant de Sang reconeix la tasca dels donants de sang que fan possible que les reserves de sang es mantinguin estables a les Illes Balears i, en especial, la d'aquells que ho fan amb regularitat, els quals formen part del sistema integral de salut pública. Aquest dia també serveix per promocionar la donació regular, voluntària i altruista.

Llegeix més...